Entertainment

Herbeleef de Elfstedentocht van 1997

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Frank Snoeks en Herbert Dijkstra hun enthousiaste verslag deden van de finale van de Elfstedentocht van 1997. De 15e editie van de tocht der tochten. “Hulzebosch of Angenent… Hulzebosch of Angenent… Het wordt… Angenent!” Maar weinig mensen zullen zich deze woorden niet kunnen herinneren. Speciaal voor schaatsliefhebbers en romantici staat de NOS de hele dag in het teken van de Elfstedentocht en is de tocht online ‘live’ mee te beleven.

De beroemdste spruitjeskweker van Nederland, Henk Angenent, won de Elfstedentocht. Tot nu toe is het de laatste winnaar van de tocht. Elk jaar weer, als de temperaturen richting het nulpunt gaan, gloeit er een sprankje hoop. Zou het dit jaar dan toch gebeuren? De laatste keer dat een Elfstedentocht heel dichtbij kwam was in 2012, maar ook al eerder leek het er een aantal keer op dat de ultieme schaatstocht door kon gaan.

Het KNMI geeft een mooi overzicht op de website: ‘In de jaren tachtig en negentig kwam het er enkele keren bijna van. In januari 1982 zette na een flinke vorstperiode de dooi in met mist en regen. Ook in 1987 begon het erop te lijken, maar er waren een aantal knelpunten op de route die roet in het eten strooiden. In 1996 was de vereiste ijsdikte van gemiddeld 15 centimeter bereikt, maar de dooi lag op de loer. Het bestuur durfde het niet aan een tocht uit te schrijven. 2012 was de laatste keer dat de tocht heel dichtbij was. Toen bleek het ijs in het zuidwesten van Friesland toch te dun voor de tocht. Bovendien werd er betwijfeld of er nog voldoende ijs bij zou komen de dagen daarop.’

Livestream
Via een stream op NOS.nl is het winterspektakel weer mee te maken. Vanaf de eerste meters aan de Zwettehaven in Leeuwarden tot aan de finish op de Bonkevaart. Ook op televisie is er veel aandacht voor de barre tocht. Herman van der Zandt presenteert ongeveer elk uur een Elfstedenjournaal. Dione de Graaff blikt om 20.30 uur op NPO 1 met de hoofdrolspelers van toen terug. ’s Avonds na 21.00 uur zijn er opnieuw beelden te zien van toerrijders die moe maar voldaan de eindstreep halen.
Om ‘live’ te kijken: Elfstedentocht

Beeld: schaatsen.nl/Soenar Chamid