Entertainment

Grote Kerk Apeldoorn toont Kunst in Vrijheid

De Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn zet gedurende de zomerperiode de deuren weer open voor bezoekers. Deze Open Kerk is elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, tot en met zaterdag 12 september. Dit jaar is het de moeite van het bezoeken dubbel en dwars waard vanwege de indrukwekkende expositie Kunst in Vrijheid.

De bezoeker wandelt een route langs het werk van 21 bekende kunstenaars uit Apeldoorn. Ook te zien is het ‘Monument van de Bevrijding’ van Bert Loman, bestaande uit zestien objecten met ruim 30.000 bolletjes papierpulp, gemaakt in een eikelnopje. “Twaalf objecten hiervan verwijzen onder andere naar de bevrijding van Apeldoorn, naar de moed van soldaten en verzetsmensen, naar het leed van miljoenen slachtoffers in het algemeen en die van het Joodse volk in het bijzonder”, aldus Loman. “Bovenal verwijzen mijn objecten naar de kostbaarheid en vreugde die werkelijke vrijheid schenkt: te mogen leven in een vrij land, met ruimte voor verschil, een land waar iedereen zichzelf mag zijn.”

Daarnaast kunnen de bezoekers genieten van de schoonheid van de Grote Kerk, het opvallende monument aan de Loolaan. De kerk heeft historische banden met Paleis Het Loo en heeft een zichtbaar rijk, koninklijk verleden. Bijzonder is ook het Bätz-Witte orgel en het ‘Beatrix-raam’. Het lopen van de Canadian Walk met een bezoek aan de Open Kerk is een aan te bevelen combinatie. Aanmelding vooraf is niet nodig en de toegang en parkeren (achter de kerk) is gratis.