Entertainment

Er loopt een oermens over Hagedoorns Plaatse

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse, gevestigd aan Ledderweg 11 in Epe, pakt flink uit deze dagen, want het museum is weer open. Op het erf, hof, weide en akker vinden de gratis Archeo-Doe-Dagen plaats.

“Ooit een steen of scherf gevonden waar je meer van wilt weten? Heb je weleens vuursteen bewerkt zoals in de Oertijd of weet je überhaupt hoe men er toen uitzag? Hoe smaakt Middeleeuws eten? Hagedoorns Plaatse neemt je in het weekend van 19 en 20 juni mee naar duizenden jaren geleden. Van de oertijd, via het Stenen Tijdperk, de grafheuveltijd en weer via de Middeleeuwen komen we terecht in de 18e eeuw, waar boerenacteurs jou ook actief met deze eeuw kennis laten maken. Je zult je deze dagen verbazen en nieuwe dingen ontdekken en proeven.”

Het programma in het kort (details op www.hagedoornsplaatse.nl/events): Oertijd: bekende deskundigen beoordelen jouw vondsten; Steentijd: demo en proberen zelf vuursteen te bewerken, en… hoe zag men er in die tijd uit; 4000 jaar geleden: videopresentatie ‘Grafheuvels & de boeren op onze Celtcic Fields’ plus een echte akker met oergranen uit die tijd om aan te raken; Middeleeuwen: middeleeuwse-hapjesproeverij en de ‘Soppe’ hangt boven het vuur. Op zondag is er als extraatje ook een demonstratie klompenmaken en vlas bewerken uit vroeger tijden; 18e eeuw: acteurs betrekken je actief bij de 18e eeuw op een humoristische manier.

Ook voor de kinderen zijn er verschillende archeo-DOE-activiteiten, zoals een baby-mammoet sporenspeurtocht, zelf vondsten graven, Archeo Kindermiddagen en oud-Hollandse spelen. Voor meer informatie: 06-25205661.