Entertainment

Een uitdagende combinatie van jazz en klassiek

DEVENTER/ZUTPHEN – Vanaf oktober presenteren het Millennium Jazz Orchestra & Pianoduo Blaak het nieuwe programma WATER in de Nederlandse theaters. Orkestleider en componist Joan Reinders schreef twee gloednieuwe suites rondom het thema water: De Waterkringloop en De Hanzeroute. Zondag 1 oktober is dit bijzondere programma te beleven in MIMIK (try-out) in Deventer en op zondag 22 oktober in de Hanzehof in Zutphen.

Het 18-koppige jazzorkest gaat daarin de dialoog (en soms het gevecht) aan met het klassieke pianoduo Martijn en Stefan Blaak achter twee concertvleugels. De delen van de Waterkringloop Suite worden ingeleid met videofragmenten waarin deskundigen, zoals Peter Kuipers Munneke, tekst en uitleg geven. Na Bleeding Amazonia (2022) is dit het tweede project waarin Joan Reinders met zijn orkest aandacht besteedt aan thema’s als natuurbehoud en klimaatverandering.

WATER is een actueel muziekspektakel tegen de achtergrond van klimaatverandering en waterschaarste. Joan Reinders schreef de twee suites de Waterkringloop en de Muzikale Hanzeroute speciaal voor de twee klassieke pianisten Stefan en Martijn Blaak en het Millennium Jazz Orchestra tezamen. Klassiek en jazz worden op ongehoorde wijze met elkaar verweven. De muziek staat bol van de bijzondere klankschilderingen en verrassende wendingen, van intieme verstilling tot uitbundige swing. Vloeibare melodieën monden uit in hippe pop- en jazz grooves en er wordt virtuoos geïmproviseerd.

De Waterkringloop Suite

Voor de pauze klinkt de zesdelige suite Waterkringloop. Neerslag, infiltratie, verdamping en meer zijn door Joan Reinders op meeslepende wijze vertaald in muziek. De luisteraar wordt meegenomen op een fascinerende reis langs de kringloop van het water. Elk deel wordt ingeleid met een videofragment waarin meteoroloog Peter Kuipers Munneke, ecoloog Li An Phoa (schrijver van het boek Drinkbare rivieren) en deltacommissaris Peter Glas op een toegankelijke wijze vertellen over de verschillende aspecten van de waterkringloop en de maatschappelijke impact van veranderingen hierin.

De Muzikale Hanzeroute

Na de pauze klinkt de Muzikale Hanzeroute. In het kader van het Hanzejaar 2023 heeft Joan Reinders de Muzikale Hanzeroute gecomponeerd voor het pianoduo Blaak en het Millennium Jazz Orchestra. Deze suite bestaat uit elf composities die delen van de route beschrijven, via de IJssel en het Zwarte Water langs de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen. De route eindigt bij  de Zuiderzee.