Entertainment

Digitale wandelingen op Dag van het Kasteel

Een nieuwe samenwerking tussen twee partijen die cultuur breed toegankelijk maken, Dag van het Kasteel en Spacetime Layers. Van links naar rechts: Projectleider Dag van het Kasteel Janneke van Dijk, Nederlandse Kastelenstichting-directeur Heidi van Limburg Stirum en Patrick Trentelman, oprichter van Spacetime Layers.

Kasteel Cannenburch

Dag van het Kasteel biedt bezoekers op tweede pinksterdag, 24 mei, de mogelijkheid om coronaproof een buitenplaats of kasteel te bezoeken. Hiervoor werkt het evenement samen met de Spacetime Layers app, ontwikkeld door Patrick Trentelman. “Ik ben trots dat iets dat klein is begonnen, is uitgegroeid tot een volwassen app die geschiedenis, cultuur en natuur op de kaart zet. Het is een mooie stap dat de app nu voor een landelijk evenement wordt ingezet.”

Met de app op je smartphone kun je individueel of met het gezin op stap. “Met de Spacetime Layers app hebben Dag van het Kasteel-bezoekers tijdens hun wandeling een kleine gids in hun broekzak”, zegt Janneke van Dijk, projectleider van deze nationale kastelendag. “De wandelingen blijven beschikbaar in de app, dus ook na Dag van het Kasteel kunnen bezoekers aan de wandel.”

In de app zijn persoonlijke observaties van de bewoners of beheerders opgenomen. Het is alsof zij met je meelopen. De eerste wandeling staat al in de app. Download de gratis Spacetime Layers app op je smartphone en typ in de zoekbalk: Dag van het Kasteel.

Janneke van Dijk: “Mooi aan Spacetime Layers is dat het een open source platform is en dat de verhalen die erin gezet worden voor een groot publiek toegankelijk zijn. Mensen die nooit eerder hebben overwogen een kasteel of buitenplaats te bezoeken, kunnen zomaar op dit idee gebracht worden als ze in de app grasduinen. Steeds meer organisaties sluiten aan. Dat is mooi, want er is in de afgelopen jaren een wildgroei ontstaan aan apps.”