Entertainment

De Gezusters Van Eijsden en de Kunst

Het komt niet elke dag voor dat er 4 Zussen in een en dezelfde kunsttentoonstelling te zien zijn. De 4 ‘meisjes’  Van Eijsden: Rina, Fransje, Agatha en Threes, laten hun bijzondere kunstwerken zien in Galerie De Aventurijn in Epe van 2 augustus tot en met 20 september.

Rina van Eijsden (1937) heeft zich na haar werkzame periode in de verpleging en thuiszorg  in het quilten verdiept. Haar interesse lag al bij het naaien van kleding voor haar gezin. In 1997 is zij aangesloten bij de Quiltkring Vianen. Door het volgen van workshops heeft zij haar vaardigheden uitgebreid.

Fransje Hovinga – van Eijsden (1939) is circa 60 jaar geleden begonnen  met het maken van wandkleden met eigen gesponnen en plantaardig geverfde schapenwol. In die tijd behaalde zij het diploma ‘Nuttige Handwerken voor meisjes’. In de avonduren is zij kunstgeschiedenis gaan studeren. Haar afstudeerscriptie (1992) ging over ‘Europese Waaiers’. Rond 1990 is Fransje kunstgeschiedenis-lessen gaan geven aan de Volksuniversiteit te Leiden,  groepslessen aan diverse instellingen en privé. Tien jaar lang heeft zij tentoonstellingen gemaakt in het Historisch Museum te Haarlem.

Agatha Regeer – van Eijsden (1944) gebruikt in haar werk wol met toevoegingen van zijde, moerbeischors en diverse stofsoorten, zoals kant, tule, voile. Door te borduren wordt diepte in het werk gebracht. Op basis van de vilttechnieken kan kleding gemaakt worden, zoals sjaals en hoeden.  Door het zachte materiaal dat gevormd wordt  ontstaat ruimtelijk werk in vele vormen en uitvoeringen. Agatha heeft zich gespecialiseerd in ‘nat vilten’ en ‘naaldvilten’.

Threes van Eijsden (1950) houdt zich bezig met vilten. De fascinatie voor het werken met vilt is voor Threes dat je er zo oneindig mee kunt variëren. Ze maakt hoeden, kleding, laarzen, lampenkappen en transparante vitrage. Maar ook vloerkleden of wanddecoraties. Zij vindt het proces van vilten magisch: met water, zeep en je handen veranderen de losse plukken in een samenhangend geheel. De kunst is om het resultaat te krijgen wat je voor ogen hebt.

De tentoonstelling De Gezusters Van Eijsden is te zien bij Galerie De Aventurijn aan de Polweg 2 in Epe. De galerie is tijdens deze periode geopend donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Meer informatie: www.aventurijnglasgalerie.nl of telefonisch via 0578-610535. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk.