Entertainment

Beleef straks weer een geweldig dagje uit bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Voor een leuk uitje moeten we nog even geduld hebben. Maar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn blijft verrassen én vernieuwen, ook tijdens de lockdown. Zo is er hard gewerkt aan een nieuwe expositie met honderden miniaturen, buiten worden er zandbeelden gebouwd en de wandelroutes zijn helemaal van deze tijd, zodat men de anderhalvemetermaatregel straks prima kan hanteren.

Het thema voor komend jaar staat, net als afgelopen jaar, in het teken van ‘75 Jaar Bevrijding’. Want vrijheid is kostbaar, fragiel en zeker niet vanzelfsprekend. En dat zet je wel aan het denken, zeker nu we zelf meemaken hoe het is om niet vrij te kunnen gaan en staan waar we willen.

Unieke expositie

De expositie met de honderden, handgemaakte miniaturen, waarbij alles in het teken staat van ‘het dagelijkse leven tijdens de oorlog’, wandel je binnen nadat je de indrukwekkende zandsculpturen van de Slag om Arnhem en Pearl Harbor (maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog) hebt gezien. In tegenstelling tot deze imposante beelden maak je hier kennis met een wereld in het klein. Van gebouwen en straten van zand tot figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan, alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5.

De zandkunstenaars hebben zeven diorama’s, ofwel ‘kijkkasten’, gemaakt waarin allerlei situaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog driedimensionaal worden uitgebeeld. Tijdens je route maak je kennis met de bewoners van Nederland die zich staande moesten houden, terwijl het dagelijkse leven ‘gewoon’ doorging. En in deze oorlogsdiorama’s zie je echt van alles: van heel veel figuren van zowel mens als dier tot allerlei voertuigen en de prachtigste gebouwen met ramen die verlicht zijn. Je ziet zelfs rook opstijgen tussen het puin na het bombardement van Rotterdam. Ontdek jij alle bijzondere taferelen die worden uitgebeeld? Weet jij bijvoorbeeld waar de onderduikers zich hebben verstopt? En kun je de mensen vinden die verzetsblaadjes uitdelen of zie je het kind dat brood steelt bij de bakker? Kijk je goed, dan zie je altijd weer iets verrassends!

Vraag het de kunstenaar

De komende periode gaan zandkunstenaars buiten aan de slag met het maken van nieuwe bouwwerken. Leuk voor de bezoeker is dat je, zodra het park weer open mag, tijdens je wandeling de kunstenaars live aan het werk ziet. Wil je meer weten over de kunst van het bouwen met zand? Vraag het gerust! Want wist jij bijvoorbeeld dat er uitsluitend wordt gewerkt met rivierzand. Dit omdat rivierzand, in tegenstelling tot strandzand, een hoekige korrel heeft. Uiteindelijk telt ’t Veluws Zandsculpturenfestijn maar liefst meer dan 100 bouwwerken, van groot tot klein. Zowel binnen als buiten kom je oog in oog te staan met bijzondere scènes uit de Tweede Wereldoorlog. Naast belangrijke veldslagen, zoals de Slag om Arnhem en D-Day, komen onder andere de bevrijding, het leven van Anne Frank, onze verzetshelden, de spotprenten, Radio Oranje en het Koningshuis volop aan bod. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog. Zin in een kop koffie, een lekker broodje of een frietje? Geen probleem. Op één van de (buiten)terrassen zit je, zodra de overheid het toelaat, ruim en kom je even heerlijk tot rust.

Prijs en openingstijden

Onlangs is het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn door ANWB-leden nog verkozen tot het op één na leukste uitje van Gelderland. Dus… laat je verrassen en beleef straks weer een geweldig dagje weg! Het park is, zodra de overheid het toelaat, tot en met eind oktober 2021 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot en met 17.30 uur geopend. Op zondag is het park gesloten. Zoals verwacht wordt opnieuw gewerkt met een tijdslot. Op deze manier wordt het toegestane maximaal aantal bezoekers per uur gegarandeerd. De verkoop van online tickets vindt uitsluitend plaats via www.zandsculpturen.nl. De toegangsprijzen bedragen: 0 t/m 5 jaar gratis; 6 t/m 12 jaar €5,-; 13 jaar en ouder €10,-.