Stedendriehoek

Elke dag vijftien honden vermist in Nederland

STEDENDRIEHOEK – Per jaar raken er in Nederland ruim 6.300 honden vermist. De laatste maand van het jaar is vuurwerk een van de grote boosdoeners. Om honden zo snel mogelijk weer terug bij hun baasje te brengen, zijn zichtmeldingen het allerbelangrijkste. Deze zichtmeldingen kunnen nu door iedereen in Nederland doorgegeven worden via de app Dog Alert.

Er zijn in Nederland een paar honden die opgeleid én gecertificeerd zijn als speurhond voor vermiste honden. Daar waar Mantrailing (zoeken naar mensen) al meer bekend is, is Dogtrailing (het zoeken naar vermiste honden) dat nog onvoldoende. Onterecht, want bijna dagelijks is er vraag naar speurhonden die kunnen zoeken naar vermiste honden. Met maar liefst 6.300 vermiste honden per jaar is de vraag veel groter dan het aanbod. De gratis app Dog Alert zorgt ervoor dat vermissingen sneller kunnen worden opgelost, omdat iedereen in Nederland daarmee zichtmeldingen kan doorgeven!

Samenwerking

Aan het woord is Marjolein Mobach van De Huisdiersuper.nl, die zich als naamsponsor verbonden heeft aan deze unieke app: “De app Dog Alert betekent écht iets voor baas en hond. Het zorgt voor samenwerking tussen tienduizenden vrijwilligers die zich inzetten voor vermiste honden in Nederland. Dat zijn vrijwilligers van zoekteams, eigenaren, speurhondenteams, dierenambulances, soms ook Staatsbosbeheer, brandweer en politie.”

Met deze gratis app kunnen zichtmeldingen worden doorgegeven met één druk op de knop. Ziet iemand een loslopende hond zonder baasje, dan kan deze spotter meteen via Dog Alert zien of het dier vermist wordt. Is dit het geval, dan kan de spotter direct een zichtmelding doen die dan de zichtlocatie en eventueel een foto via een pushbericht stuurt aan de persoon die de hond als vermist heeft opgegeven.

“Ik had geen benul van het grote aantal vermissingen en schrok echt toen ik hoorde dat het om gemiddeld vijftien honden per dag gaat. En met de kennis dat er tienduizenden vrijwilligers zich belangeloos inzetten om baas en hond te verenigen, vond De Huisdiersuper.nl dit een initiatief om te omarmen en te ondersteunen. Het is belangrijk dat er meer bewustwording komt van het grote aantal vermissingen én hoe we vermissingen kunnen voorkomen en tot een goed einde kunnen brengen.”

Eén druk op de knop

In Dog Alert worden alle honden geplaatst die gemeld worden als vermist. Er zijn in totaal zo’n tien organisaties die zich 24/7 bezighouden met vermiste honden. Social media speelt een grote rol bij het zoveel mogelijk delen van deze vermissing, maar daarna valt of staat een hereniging met de baas met het krijgen van zichtmeldingen. “Een zichtmelding betekent meer kans op hereniging met het baasje. En iedereen ziet wel eens een hond zonder baasje lopen. Met Dog Alert kun je gelijk zien of dat foute boel is en een zichtmelding sturen. Met één druk op de knop breng jij daardoor misschien de hond wel weer thuis”, aldus Angelique van ’t Riet, bedenker en ontwikkelaar van de app. “We hopen dat iedereen met een hart voor dieren, de app gratis gaat downloaden. Een zichtmelding maakt écht het verschil!”

Marjolein Mobach van De Huisdiersuper.nl: “We zijn zelf opgegroeid met honden, het is onze passie. Huisdieren zijn belangrijk voor mensen. Sommigen beschouwen een hond als hun kind, dus ga maar na. Ik moet er zelf dan ook niet aan denken dat zoiets mij overkomt, zeker niet met de vuurwerkmaand voor de deur. Ik gun het helemaal niemand en ben blij dat we deze app kunnen ondersteunen.”

Enorme stap voorwaarts

De app Dog Alert is gratis te downloaden voor zowel Google Android als Apple iOS. Je hoeft daarna alleen maar op de knop zichtmelding van de betreffende hond te drukken als je een loslopende, vermiste hond ziet. Dit is echt een enorme stap voorwaarts in efficiëntie. Momenteel worden er bij iedere vermissing flyers en posters opgehangen en uitgedeeld en dan moet een zichtmelding doorgegeven worden op het nummer dat op de flyer en poster staat. Als dat niet in de buurt is van waar de vermiste hond wordt gezien, dan gaat de zichtmelding verloren. Met Dog Alert kunnen wij de vermiste hond veel sneller vinden en verenigen met het baasje. Het werkt net als Amber Alert wat betreft pushberichten. Aan deze pushberichten zijn daarnaast ook nog de exacte coördinaten van de zichtmelding gekoppeld die direct worden verzonden, zodat gelijk tot actie kan worden overgegaan.

De app Dog Alert is gratis te downloaden in zowel de Google Play Store als de App Store. Hoe meer dierenvrienden de app downloaden, hoe groter de kans dat de vermiste honden snel weer bij hun baasje terecht komen!