Stedendriehoek

Een nieuwe manier van bouwen met stro

Strobox is een bedrijf in opstart in de Cleantech Regio, dat geprefabriceerde panelen van stro maakt als bouwdelen van een strohuis. “Bouwen kan heel goed op echt duurzame wijze”, vertelt Roelof Vossebeld. Samen met Arjan Middelkoop en Daan Molkenboer houden zij zich bezig met een nieuw concept, met oog voor de planeet en oog voor mensen. “Wij hebben inmiddels de eerste woningen neergezet, volledig of deels gemaakt vanuit ons concept Strobox.”

“De naam zegt het al: wij bouwen met stro. Daarbij gaan we niet uit, zoals van oudsher gebeurde, van het stapelen van strobalen om daar een frame omheen te zetten, maar wij maken panelen waar stro in wordt geperst. Prefabricage: constructieve en maatvaste boxen.”
Milieuvriendelijke productie en bouw
Stro is zeer geschikt om mee te bouwen, ook in Nederland. “Stro kan van het land onbewerkt in de box worden verwerkt en met een dunne laag van leemstuc zorgt dit voor een gezonde, goed isolerende dampopen en ademend binnenklimaat.” Zowel de wanden, vloer als het schuine dak kunnen worden gemaakt met de stropanelen. “Deze manier van bouwen is zeer duurzaam, alleen al doordat de stro rechtstreeks van het land kan worden gebruikt, een CO2-arme productie dus. Daarbij zijn de panelen heel licht, zodat voor een huis dat gemaakt is van stropanelen geen zware fundering nodig is, maar wel kun je uiteraard kastjes of schilderijen aan de panelen ophangen. Zo sterk zijn ze zeker en daarbij kunnen ook leidingen en dergelijke worden verwerkt in de houtvezelplaten. Bij deze bouw is geen zware fundering nodig. Er hoeft geen beton de grond in, wat een groot voordeel is gezien beton een erg milieubelastende bewerking ondergaat. Doordat de woningen licht zijn is een ‘lichte’ schroeffundering prima in staat het huis te dragen.” Wie bang is dat strobouw nadelen heeft als brandgevaar of allergieën, heeft het mis. De panelen met leem zorgen voor een sterk brandvertragende werking en de panelen zijn 100% dicht, waardoor het stro geen reacties veroorzaakt.
Jongeren een kans bieden
Strobox wil naast de bouw van duurzame woningen ook bijdragen aan het begeleiden en opleiden van mensen voor wie het moeilijk is om aan betaald werk te komen. Denk aan jongeren uit speciaal en bijzonder onderwijs. We hebben tenslotte iedereen nodig, zeker ook in de bouw. “Er is in de bouw een groot tekort aan mensen. Er zijn voldoende jongeren, maar als zij geen niveau 2 hebben mogen zij de bouwplaats niet op. Het gevolg is vaak dat zij ‘verdwijnen’ in de massa. Wij zijn een erkende leerplek en ons idee is om jongeren ‘op te schalen’ en hun in een andere setting op te leiden naar niveau 2.” Interesse? Kijk dan op www.strobox.nl