Stedendriehoek

Een ding is zeker; als we op vakantie gaan dit jaar, dan is het in eigen land

STEDENDRIEHOEK – De zomervakantie van 2020 is er een die we niet snel zullen vergeten. Zitten we andere jaren al vanaf de kerstvakantie een bestemming uit te zoeken, dit jaar wordt het eerder een staycation met bestemmingen als balkonia of tuinmonia. In eigen land, of op het balkon of in de tuin. Een vliegreis naar een zonovergoten vakantieoord kunnen we dit jaar vergeten. Het reisadvies is door het coronavirus nog steeds: reis alleen als het noodzakelijk is. Zomer 2020, een zomer die ongekend is in de Nederlandse geschiedenis.

Verhuurders van vakantiehuisjes hebben geluk. Ze mogen in elk geval weer gasten ontvangen. Met het afraden van reizen naar het buitenland, viert Nederland vakantie in eigen land. Verhuurders in ons land zien dat er duidelijk behoefte is aan ‘even weg’ en kan dit niet in het buitenland? Dan is Nederland een goed alternatief. Dit blijkt alleen al uit het aantal reserveringen voor vakantieparken. Zo zag Belvilla het aantal binnenlandse boekingen stijgen met een percentage van 40 procent ten opzichte van andere jaren. De natuur in, een vakantiepark. Ook in ons eigen land is er genoeg te beleven.

Afwachten wat de regels zijn in de zomer

Op dit moment wordt reizen naar het buitenland afgeraden. Hoe de situatie in de zomer is, dat is nog afwachten. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om vakantie in eigen land te vieren en zo het zekere voor het onzekere te nemen. De mensen die al een vliegreis geboekt hadden voordat half maart, blijken nog even af te wachten wat de situatie in de zomer is en hoe zij eventueel kunnen annuleren of omboeken.

De meeste mensen die dit jaar voor een vakantie in eigen land kiezen zoeken een relatief rustige omgeving. Gelderland, Overijssel, Zeeland en Limburg blijken populaire provincies om de vakantie door te brengen. Hier zijn op dit moment de meeste boekingen geplaatst in hotels en andere voorzieningen, zoals vakantieparken. Met het uitblijven van buitenlandse toeristen is de komst van des te meer Nederlanders welkom bij de verhuurders.

Rust en ruimte

Zoek je in de zomer gewoonlijk graag de drukte op van steden, festivals of andere evenementen? Dit jaar staan rust en ruimte hoog op de wensenlijst van vakantievierders. Campings zien steeds meer gasten terugkeren of boeken voor de zomer. Let er wel op wat de voorzieningen op de camping zijn en of je deze kunt gebruiken. Gezien de regelgeving die ook in de zomer nog van kracht zal zijn, zijn de campings en parken verplicht om aan een aantal maatregelen te voldoen. Er moet voldoende ruimte zijn, aandacht voor extra hygiëne en de aanwezige horeca moet voldoen aan de landelijke richtlijnen die gelden tegen het coronavirus.

Het zal niet hetzelfde als anders zijn

Een vakantie in eigen land kan heerlijk zijn, maar vergis je niet. Het zal niet hetzelfde zijn als in andere jaren. Want ga je vanaf de camping een route fietsen om vervolgens neer te strijken bij een populair restaurant, dan kun je vreemd komen te kijken. Kon je voorheen vaak nog wel een plekje bemachtigen op het terras, nu geldt dat alles op reservering gaat. Plan dus goed en kijk van tevoren wat de voorzieningen zijn en of en hoe je er gebruik van kunt maken.

Ga je richting de kust? Houd dan rekening met drukte. Drukte is niet toegestaan in de 1.5 meter maatschappij. Zijn de stranden en andere recreatieplekken te druk? Dan zullen ze afgesloten worden. Houd hier rekening mee als je de vakantie boekt, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan. De meeste provincies houden een maximale capaciteit aan toeristen aan om zo overvolle gebieden te  proberen te voorkomen.

Of je gaat voor een lange vakantie op de camping, een weekendje weg in een hotel of in een vakantiehuisje je vakantie gaat vieren; bereid je goed voor. Weet wat je kunt verwachten, kijk naar de mogelijkheden en vooral… geniet van je vakantie!