Stedendriehoek

Een brandveilig Oud en Nieuw

STEDENDRIEHOEK – Vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw. Leuk! Maar doe het wel voorzichtig. Elk jaar gebeuren er namelijk veel ongelukken met vuurwerk. Soms omdat het vuurwerk niet goed is, maar meestal omdat kinderen (en volwassenen) er niet goed mee omgaan. Ga veilig om met vuurwerk en lees deze tips van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Experimenteer niet zelf met vuurwerk en maak vuurwerk dan ook nooit open! Ook is het belangrijk vuurwerk niet los in jas- of broekzakken te steken. Qua kleding is het belangrijk om geen nylon te dragen en geen capuchon. Draag iets dat tegen een stootje of vonk kan.
Kindervuurwerk is absoluut niet onschuldig. Zorg altijd voor toezicht van een volwassene, zelfs bij het afsteken van sterretjes. De temperatuur in een sterretje kan oplopen tot 1500 graden Celsius!
Lees de gebruiksaanwijzing van vuurwerk van tevoren. In het donker kun je immers niet lezen.

Tips voor het afsteken
Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Vuurwerkpotten zet je het beste klem tussen twee stenen.

Bescherm je ogen met een vuurwerkbril. Deze zijn voor een paar euro te koop bij diverse winkels, ziekenhuizen en opticiens. Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker. Steek geen vuurwerk uit je hand af en steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden. Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!

Na het afsteken
Klaar met afsteken? Ruim alles op en laat geen vuurwerk op straat liggen. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken.

Wensballon
Ook wensballonnen zijn populair tijdens Oud en Nieuw, maar wees je ervan bewust dat je iets oplaat in de lucht waarbij je geen controle hebt over de plek waar het terecht komt. Ga zelf geen wensballon maken, maar koop kant-en-klare ballonnen die gemaakt zijn van brandvertragend materiaal. Let erop dat ze voldoen aan de eisen die de Voedsel en Warenwet (VWA) aan wensballonnen stelt en zorg dat ze opgelaten worden op een plek waar vrije ruimte is. Wensballonnen kunnen zon anderhalve kilometer door de lucht afleggen. Hierbij bereiken ze gemiddeld een hoogte van 200 meter. De brander van de ballon is vaak niet helemaal afgekoeld op het moment dat de ballon weer landt of een hoger object raakt. Het is al diverse malen in Nederland gebeurd dat woningen (onder andere met rieten kappen) in brand zijn geraakt door wensballonnen. Lees voor gebruik goed de voorschriften en waarschuwingen op de verpakking. Daar staat onder andere op dat het bij windkracht 2 al niet veilig is wensballonnen op te laten. Door de wind kan de wensballon scheef komen te hangen en daardoor hete vloeistof lekken. Ook kunnen mensen door de wind de ballon tegen zich aankrijgen waardoor kleding in brand kan vliegen en brandwonden kunnen ontstaan. 

Meer weten? Bijvoorbeeld over het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk en hoe vuurwerk eigenlijk werkt kijk dan op www.brandweer.nl/jeugd/vuurwerk/