Stedendriehoek

Dierenambulance zoekt versterking

STEDENDRIEHOEK – Sandra Fransen en Rebecca Huybrechts zijn vrijwillig ambulancemedewerkers bij de Dierenbescherming Overgelder. Beide dames houden van een uitdaging en hebben een grote affiniteit met dieren.

Zeven jaar geleden kwam Rebecca bij de Dierenbescherming. Zij wilde dit werk altijd al doen en na haar rijbewijs te hebben gehaald, meldde ze zich gelijk aan. Sandra zag vier jaar geleden een advertentie op de website staan. “Het leukste aan het werk vind ik de afwisseling. Geen dag is hetzelfde”, vertelt Sandra. “Je komt op allerlei plaatsen en je krijgt allerlei dieren in je handen.” Het werk biedt ook uitdagingen. “Soms zijn er situaties waarbij je toch even denkt: ‘hoe los ik dit op?’.” Het is een droombaan voor dierenliefhebbers, maar toch heeft de Dierenambulance Overgelder (werkgebied Apeldoorn, Deventer en Zutphen) chronisch een vrijwilligerstekort. “We hebben drie ambulances, maar vaak maar bemanning voor één op de weg”, legt Sandra uit. “Zeker in het voorjaar, met alle pasgeboren dieren, is dat veel te weinig.” Rebecca vult aan: “Ons gebied is best groot, maar we kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Vaak moeten we telefonisch een inschatting maken of het nodig is om ter plaatse te komen.”

Katten afleggen
Het afleggen van overleden huisdieren – voornamelijk katten – is een belangrijk deel van het werk dat Sandra en Rebecca doen. “Wij vinden het belangrijk dat de dieren er toonbaar bij liggen wanneer zij zijn overleden”, aldus Sandra. “Bij maar tien procent van de katten vindt een identificatie plaats. Dat is schokkend weinig.” Dit komt deels doordat veel katten wel gechipt zijn, maar niet staan geregistreerd op het huidige woonadres. “Dat maakt ons werk lastiger.” Na het afleggen gaan de dieren de vriezer in. Daar worden ze vier weken bewaard. “Als er om gevraagd wordt, geven wij PowerPointpresentaties voor ambulancemedewerkers van de Dierenbescherming door heel het land over het afleggen. Wij doen dit niet alleen voor de eigenaren, maar ook voor de dieren zelf.”

Samenwerking
De Dierenbescherming heeft een goede samenwerking met regionale en landelijke organisaties. Zo hebben ze regelmatig contact met de landelijke organisatie Amivedi, waar eigenaren terecht kunnen als hun huisdier is weggelopen. Maar ook is er veel contact met roofvogelopvangcentrum Barchem, Stichting Noach (opvangcentrum voor inheemse wilde dieren in Halle) en Egelopvang Caspar. “Wij krijgen met allerlei diersoorten te maken”, legt Sandra uit. “Daarom is het belangrijk om te weten waar we ze naartoe kunnen brengen. De brandweer helpt ons ook altijd waar nodig en Dierenasiel de Kuipershoek, dat hiernaast zit.” Het zijn allemaal mensen die vol passie hun werk doen, meent Rebecca. “Echt petje af.” En de werknemers van Dierenvervoer Overgelder (DVO) mogen natuurlijk niet vergeten worden. “Zij rijden de hele dag heen en weer om de dieren naar de juiste plek te brengen.”