Stedendriehoek

Deventer ondernemers openen weer voorzichtig wat deuren

DEVENTER – Twee weken geleden waren op vrijdagochtend de straten in de binnenstad verlaten. De Lange Bisschopstraat was leeg. De winkels waren dicht. Vrijwel allemaal. Bij sommige winkels werd aangegeven dat de openingstijden veranderd zijn. Nu hangt op vrijwel elke deur van de ketenwinkels een briefje. ‘Op vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.’ In de overige winkelstraten zijn veel winkels geopend. Stuk voor stuk houden zij rekening met de richtlijnen vanuit de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Afgelopen vrijdag vond de traditionele Goede Vrijdagmarkt uiteraard niet plaats. Wel was er een iets uitgebreidere markt dan gewoonlijk deze weken. De markt had maatregelen getroffen om iedereen veilig te laten winkelen. Een rij kramen aan beide zijden van het plein en kratjes om rijen te creëren. De marktverkopers doen er alles aan om aan de regels te voldoen en dat bleek hard nodig; het was druk op de markt.

Deventenaren moeilijk binnen te houden
In Deventer valt sowieso op – al sinds het begin van de intelligente lockdown – dat er veel mensen buiten op straat zijn, ondanks de oproep zoveel mogelijk binnen te blijven. De maatregelen zijn dus zeker nodig. Ook de markt was het – weer – druk. Hoewel de afstand van 1,5 meter redelijk wordt gehanteerd, wordt er ook heel wat afgemopperd op elkaar. Iemand die toch met de fiets de markt op gaat, iemand die je toch ondersteboven loopt.

Winkels hebben elk een eigen beleid
De Hema ging tot donderdag uit van een maximaal aantal klanten van 35. Op vrijdag werd dit opgeschaald naar 160, in de hoop toch nog wat paasomzet te halen. Bij de kleinere supermarkten in de stad stonden mensen buiten in de rij te wachten; hier een strak beleid waar niet van werd afgeweken, ook niet voor Pasen.

Hoewel er verderop de in stad beduidend minder mensen op straat zijn, zijn daar toch veel winkels geopend. De Inktpot, Alternote, Bruna en Kitchen Corner zijn daar een paar voorbeelden van. ‘Met voldoende ruimte in de winkel, een maximaal aantal klanten in de winkel en vooral een flinke dosis verantwoordelijkheid van de klant is dat prima te doen’, is de reactie van de meeste winkeliers.

Rogier van Kitchen Corner verwacht dat de situatie nog lang gaat duren. “Je ziet nu dat steeds meer winkels de deuren voorzichtig weer openen. Er is een regeling vanuit de overheid, maar veel ondernemers merken nu dat daar toch wat haken en ogen aan zitten. Hoelang dit duurt? Ik heb geen idee, maar lang in elk geval.”

Bezorgen in Deventer
Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen, waarbij ondernemers tot het uiterste worden uitgedaagd. Eén ding is duidelijk: de situatie leidt tot verbintenis onder ondernemers. Binnen korte tijd na de eerste maatregelen tegen het coronavirus, waarbij horeca de deuren moesten sluiten, kwam de website www.bezorgenindeventer.nl tot leven. Horeca en winkeliers bieden hier hun producten via bezorging (of afhalen) aan.

Ook is www.cadeaubondeventer.nl opgezet. Door het kopen van een cadeaubon worden de ondernemers gesteund tijdens deze moeilijke periode.

Aangepaste openingstijden winkels en afhaalhoreca Deventer
De VVV houdt de website www.indeventer.nl zo actueel mogelijk als het gaat om de aangepaste winkeltijden van winkels.

Een ongekende samenwerking maakt een ding duidelijk. De Deventer ondernemers laten het hoofd niet hangen, maar zetten samen de schouders er onder tegen de coronacrisis.

 

[banner title=”Coronagroep” caption_position=”bottom” theme=”default_style” banner_height=”specify” height=”100″ banner_width=”specify” width=”468″ group=”coronagroep” count=”-1″ show_caption=”1″ show_cta_button=”1″ open_link_in_new_window=”1″ use_image_tag=”1″]