Stedendriehoek

De vergeten oorsprong van Vaderdag

Zondag 21 juni is het weer tijd om je vader of grootvader te verwennen. Ontbijtje op bed, een goede fles whisky en die oude rakker is alweer snel tevreden. Maar vaders op de wereld hebben niet altijd een dag gehad waarop hun bestaan gevierd wordt. Waar komt Vaderdag eigenlijk vandaan?

Vaderdag wordt al sinds 1479 gevierd door christenen in Europa. Het werd toen echter op een andere dag gehouden dan wij gewend zijn, namelijk 19 maart. De christelijke Vaderdag wordt ook wel het feest van Sint Jozef genoemd. Sint Jozef was de peetvader van Jezus Christus. Zijn naam wordt ook gevierd op een naamdag in Polen en Canada. Op deze dag mogen alle Jozefs, Josephines enzovoorts hun naam vieren. Het feest ontstond in landen als Spanje, Portugal en Italië en wordt daar nog steeds gevierd.

Make Father’s Day great again

Zoals zo veel feestdagen groeide de traditie pas echt nadat het in de Verenigde Staten was geïntroduceerd. De meningen zijn verdeeld over wanneer de allereerste Vaderdag plaatsvond. Op 19 juni 1910 werd de dag echter voor het eerst gevierd door de kerk. De viering vond plaats in een stad genaamd Spokane in Washington. Vaderdag werd pas erkend als een nationale feestdag in Amerika, toen Richard Nixon het in de wet ondertekende in 1972.

De dag werd in het leven geroepen als aanvulling op Moederdag en om het mannelijk ouderschap te vieren. In de jaren ’60 en ’70 ontstond een ‘new fatherhood’-beweging als reactie op de vrouwenbeweging. In een trend van gendergelijkheid werd van mannen verwacht dat ze gelijk werden behandeld als vrouwen. Hierbij kwam ook kijken dat steeds meer mannen huiselijke taken gingen overnemen.

Overal ter wereld wordt de dag der vaders op verschillende dagen in het jaar gevierd. De meeste landen, waaronder Nederland, vieren het op de derde zondag in juni. In Nederland wordt de dag, in tegenstelling tot Amerika, niet erkend als een nationale feestdag.