Stedendriehoek

De steiger van de kerk op

ZUTPHEN – De toren en de daken van de Nieuwstadskerk worden gerestaureerd en iedereen kan dat van dichtbij met eigen ogen bekijken: de bouwsteiger rondom de toren is de komende dagen geopend voor publiek. Klim naar boven, bekijk de werkzaamheden en geniet van het uitzicht.

Tussen kerst en nieuwjaar – op 29 en 30 december – is de steiger te beklimmen. Daarna is de steiger elke zaterdag toegankelijk, tot het einde van de werkzaamheden (vermoedelijk april 2018). De openingstijden zijn van 11.00 tot 15.00 uur.
Een bezoek aan de bouwsteiger van de kerk is een unieke kans om het gebouw te leren kennen, respect te krijgen voor de bouwhistorie en te begrijpen waarom een restauratie nodig is. Als aandenken aan het bezoek mogen liefhebbers een oude lei van de kerk meenemen.
Educatieprogramma
Vanaf januari zijn de brugklassen van het voortgezet onderwijs in Zutphen uitgenodigd om naar de Nieuwstadskerk te komen. In het bezoekerscentrum dat op het bouwterrein is gerealiseerd, krijgen ze een programma aangeboden waarbij ze veel leren over de kerk, de omgeving en het restauratiewerk. Dit is een van de initiatieven die gemeente Zutphen in het kader van het project ‘de Erfgoedwerkplaats’ ontwikkelt om leerlingen van bijvoorbeeld het basis-, voortgezet- en praktijkonderwijs in Zutphen te betrekken bij de zorg voor het erfgoed.
De rondleidingen starten bij het bezoekerscentrum aan de Isendoornstraat. De minimumleeftijd voor de beklimming is 8 jaar en beklimmen gebeurt altijd onder begeleiding van vrijwilligers van de Nieuwstadskerk. Met een bijdrage van 5 euro per persoon willen de vrijwilligers proberen het geld te verzamelen dat nog nodig is voor de restauratie. Bij winterse weersomstandigheden en bij harde wind is de steiger gesloten.
Meer informatie over het project en de bezoeken vindt men op de website www.erfgoedwerkplaats.nl .