Stedendriehoek

De jaren 00: tijd van de Crocs, Wii, BlackBerry en voetbalgadgets

Jaarlijks keert in onze krant de Oktober Woonmaand terug. Deze hele maand vind je op onze themapagina’s woontips, gadgets en veel meer. Als onderdeel van Oktober Woonmaand presenteren wij een reeks artikelen die zeker nostalgie op zullen wekken. Uit iedere periode (van de jaren 80 tot aan nu) komen wij met een dosis nostalgie. Deze week de jaren 00: de tijd van de Crocs, Wii, BlackBerry en voetbalgadgets.

Ruim twintig jaar geleden kwam er een einde aan de twintigste eeuw en stapten we hoopvol in een nieuwe eeuw. Helaas werd deze periode al snel getekend door de aanslagen op 11 september 2001 in New York, waarbij het World Trade Center instortte. Als reactie hierop begon de Verenigde Staten een strijd tegen terrorisme. Voor het eerst in de vijftigjarige geschiedenis van de NAVO werd artikel 5 van het Handvest ingeroepen: een aanval op één is een aanval op allen.

Terwijl er veel spanningen waren met en in het Midden-Oosten, werden in Nederland Pim Fortuyn en Theo van Gogh vermoord. Dit zorgde voor de nodige spanningen in de samenleving. In 2004 stapte Geert Wilders uit de VVD om vrijuit te kunnen ageren tegen Turkse toetreding tot de Europese Unie. Daarnaast verspreidden enkele epidemieën zich over de wereld, waaronder de longaandoening SARS, HSN1 (een vorm van vogelgriep) en Mexicaanse Griep.

Voetbal

Het Europees Kampioenschap voetbal van 2000 werd gehouden in Nederland en België. Diverse merken speelden hier goed op in. Zo kwam Amstel met de voetbalkrat, Heineken met de Heineken hat en Campina met de Oranjevla & -drink. In 2006 kwam Calvé met WK-sauzen in voetbaltenues en Honig met WK-shirts met je naam erop. Twee jaar later kwam de Albert Heijn met de nog altijd bekende gratis welpie, M&M’s met de peanut-bal en Heineken met de luidsprekerhoed. Allemaal items die massaal gespaard werden.

Boeken

Terwijl de ontlezing, vooral bij de jeugd, als probleem werd gezien, scoorde de Harry Potter-reeks enorme verkoopcijfers. Ook de films werden kaskrakers. Daarnaast kreeg de Lord of the Rings-trilogie een tweede leven. Een ander Nederlands boek dat een groot succes behaalde was Bereik je ideale gewicht! van Sonja Bakker. Tussen 2005 en 2006 werden maar liefst 400.000 exemplaren verkocht. Menig vrouw had dit boek in haar boekenkast staan en hield zich (tijdelijk) aan de strikte weekmenu’s, die de sleutel tot gewichtsvermindering zouden zijn.

Crocs

In 2002 werd het Amerikaanse bedrijf Crocs Inc. opgericht. Het ontwerp van de plastic schoenen was vanaf het begin al controversieel. Sommigen zweerden erbij, anderen vonden de Crocs ‘heel erg lelijk’. Toch zag je deze luchtige klompen overal. Tegen de tijd dat het winter werd, kwam er zelfs een uitvoering met een bontje aan de binnenkant, al droegen veel mensen ze ook met sokken. In Nederland schoten de Crocs-winkels als paddenstoelen uit de grond en na verloop van tijd werden deze ook stilzwijgend weer gesloten.

Auto’s

De komst van de Toyota Prius 2 betekende de doorbraak van hybride auto’s, die zijn uitgerust met zowel een elektro- als verbrandingsmotor. Fiscale regelingen maakten de auto populair, al bleek hij door veel bezitters te worden gereden als een gewone benzineauto. Tegenover de hybride auto stond als trend de SUV, een zware terreinwagen, in Nederland ook wel ‘P.C. Hooft-tractor’ genoemd. Deze verbruikt veel (fossiele) brandstof, neemt veel parkeerruimte in beslag en brengt bij een aanrijding meer schade toe aan voetgangers en fietsers dan andere auto’s.

BlackBerry

Wie nu met een iPhone loopt, liep waarschijnlijk aan het begin van de 21e eeuw met een BlackBerry. Deze smartphone kwam eind jaren 90 op de markt en werd ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf BlackBerry (voorheen RIM). De telefoons waren compact, hadden een handig toetsenbord waarop je snel kon typen én ze behoorden tot de eerste mobieltjes waarmee je kon internetten. Baanbrekend was Ping, een eigen berichtendienst waarmee je via het internet onbeperkt gratis berichtjes kon uitwisselen met andere mensen met een BlackBerry. Het gevolg: iedereen wilde het hebben. Had je het niet, dan hoorde je er niet bij. Vanwege de veelal verslavende werking van de BlackBerry in de zakenwereld en onder consumenten, kreeg BlackBerry de naam ‘Crackberry’.

Wii

De Wii is een spelcomputer die werd uitgebracht door Nintendo. De spelcomputer stond eerder bekend onder de codenaam Nintendo Revolution en werd de officiële opvolger van de Nintendo GameCube. In 2005 werd de controller in Japan onthuld. Het leek op een afstandsbediening, maar had heel andere functies. De Wii kwam een jaar later op de markt in Europa en werd standaard geleverd met het spel Wii Sports. In 2007 werd de Wii van zijn troon gestoten als meest verkochte spelcomputer door de Xbox 360. Tegen augustus 2013 waren er wereldwijd meer dan 100 miljoen Wii’s verkocht. Heden ten dage staan veel van deze spelcomputers stof te vangen in de kast.

Bronnen: RTL Nieuws, Wikipedia en Simyo.nl