Stedendriehoek

‘De anderhalvemetermaatregel nekt ons’

De Waardige Waard in Twello

Loetje Gorssel

De afgelopen twee weken hebben diverse horecaondernemingen hun deuren weer geopend. Toch treffen de maatregelen de ondernemers hard. “Op deze manier gaan we het niet redden”, vertelt Margreet Rupert van De Waardige Waard in Twello. “De anderhalvemetermaatregel nekt ons.”

Vooralsnog is het rustig in het Twellose restaurant. Gasten zijn terughoudend met hun bezoek en met de noodzaak om te reserveren is er weinig spontaniteit. “We moeten onze eigen weg er ook in vinden”, gaat Margreet verder. “Per dag bekijken we de insteek met gasten. In het begin hadden we een personeelslid bij de deur staan dat het protocol meedeelde. Dit werkte niet, gasten luisterden niet. Zij nemen nu plaats op een stoel en er wordt dan een gezondheidscheck gedaan. We hebben een looproute uitgestippeld, er wordt gepind aan tafels en het eten en de drankjes worden op een tussen- of bijtafel uitgeserveerd.” Hoewel de nodige maatregelen zijn getroffen, gaat het restaurant het niet lang volhouden als er zo weinig gasten komen. “Het is zwaar. Hopelijk is het binnenkort afgelopen met de maatregelen of wordt het mogelijk om met schermen te werken, zodat we meer mensen kunnen ontvangen.” Reserveer via www.waardigewaard.nl.

Niet voor 30 man open

Met de huidige maatregelen is het voor Wereldrestaurant A1 in Deventer niet mogelijk om open te gaan. Eigenaar Jack Chen: “We hebben 45 tot 50 personeelsleden, geen terras en met ons all you can eat-concept een van de uitgebreidste buffetten van de regio. Wij kunnen de versheid en kwaliteit van al onze heerlijke gerechten niet garanderen wanneer er maximaal 30 personen toegestaan zijn.” Het is heel oneerlijk, vindt Jack. “We hebben drie zalen waar we 600 man kwijt kunnen. We hebben al 200 plaatsen weggehaald en elke tafel extra ruimte gegeven. Ik heb een brief gestuurd naar de gemeente om te vragen of er mogelijkheden zijn per zaal, maar we krijgen geen respons. Het doet pijn in ons hart.”

Het wereldrestaurant hoopt op 1 juli open te gaan. “Dat zou heel goed nieuws zijn. Ik ben wel dagelijks op de zaak om het een en ander te regelen. Zo hebben we de traptreden geschuurd en het restaurant een flinke schoonmaakbeurt gegeven. We staan te trappelen om open te gaan.” Blijf op de hoogte van de vorderingen via de Facebookpagina @Wereldrestaurant A1.

‘Gaat heel goed’

Gelukkig zijn er ook horecagelegenheden in de stedendriehoek waar het wél goed gaat. Loetje in Gorssel is erg positief over de afgelopen twee weken. “Het gaat heel goed”, vertelt marketing- en communicatiemanager Jorine Sieperda. “Vooral met de restaurants in de buitengebieden, waaronder locatie Gorssel. Omdat veel mensen in Nederland in eigen land op vakantie gaan, trekken ze sneller naar de buitengebieden. In de grote steden heb je eerder te maken met buitenlandse toeristen.”

Er is wel het een en ander in de filialen aangepast, aan de hand van de richtlijnen van het kabinet. Dus meer ruimte tussen de tafels en een maximum van 30 gasten binnen. Het is ook mogelijk op het terras plaats te nemen, maar hier kun je geen tafel reserveren. “Als het mooi weer is, gaan mensen ook meer op het terras zitten. We merken dat gasten zich prima aan de maatregelen houden. Ze zijn het inmiddels wel gewend en houden er rekening mee.”

Hoewel het goed gaat met de locatie Gorssel, hoopt Jorine wel op versoepeling van de maatregelen. “Hier wordt natuurlijk niemand blij van. We hopen dat we zo snel mogelijk naar verdere verruiming mogen.” Reserveer via www.gorssel.loetje.nl.