Stedendriehoek

Dag coronacoupe en winkelen op afspraak

Vandaag mogen de kappers en andere contactberoepen weer aan het werk. Ook kunnen niet-essentiële winkels op afspraak klanten ontvangen. Ook de jongeren – tot 27 jaar – mogen sinds vandaag weer met elkaar sporten.

Contactberoepen
Met de verkiezingen in het vooruitzicht zwichtte het kabinet en versoepelde het vorige week de maatregelen tegen het coronavirus. Contactberoepen (uitgezonderd sekswerkers) kunnen vanaf vandaag weer aan het werk. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

Winkels
Ook winkels mogen weer klanten ontvangen, wel op afspraak. Klanten moeten de afspraak minimaal vier uur van te voren hebben gemaakt om funshoppen te voorkomen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Elke afspraak duurt minimaal tien minuten. Dit voorkomt dat er contacten zijn tussen klanten die elkaar te snel afwisselen. Het dragen van een mondkapje is verplicht, net als het houden van afstand.

Sport
Buiten sporten voor jongeren tot 27 jaar mag weer sinds vandaag, maar wel alleen met teamleden van de eigen club. Het houden van wedstrijden is niet toegestaan. Kleedruimtes en kantines zijn gesloten.

Middelbare scholen
Voor zover de scholen gesloten waren – praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en onderwijs voor kinderen van ouders met vitale beroepen ging door – mogen deze sinds deze week weer op locatie lesgeven. Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen minimaal één dag per week naar school. Mbo-studenten mogen één dag in de week naar school. Leerlingen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ze moeten mondkapjes dragen. Ook moeten er gespreide start- en eindtijden zijn.

Dat het openen van het onderwijs niet zonder consequenties is blijkt uit de regel dat een hele klas, inclusief de docent, in quarantaine moet als een leerling of docent positief test op het coronavirus. Dit heeft gevolgen voor het hele gezin. Na vijf dagen mag de quarantaine worden beëindigd bij een negatieve test. Wie zich niet wil laten testen, moet tien dagen in quarantaine.