Coronanieuws

‘We krijgen meer ruimte, omdat we afstand houden’

STEDENDRIEHOEK – Zoals verwacht zijn er zojuist opnieuw versoepelingen per 1 juli aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. ‘We krijgen meer ruimte, omdat we afstand houden’, waren de woorden van Rutte.

Minder verwacht was de opmerking dat evenementen per 1 juli weer zijn toegestaan, met inachtneming van de afstand van 1.5 meter. De verantwoordelijkheid komt hierbij op de organisatie te liggen. ‘De cijfers zijn positief, dankzij de maatregelen, dankzij de mensen die zich hebben gehouden aan de maatregelen. Nu moeten we volhouden’, zegt Rutte. Het is het weer toegestaan om met mensen vanuit diverse huishoudens samen in een auto te reizen en is het openbaar vervoer weer voor iedereen beschikbaar. Wel blijft het advies om thuis te werken als dat mogelijk is en buiten de spits te reizen.

Samen in de auto
Hoewel het weer is toegestaan – per 1 juli – om met meerdere huishoudens in een auto te reizen is er daarbij wel het advies om een mondkapje te dragen. Ook de touringcarbranche krijgt groen licht om alle stoelen in de bussen weer in gebruik te nemen. Hierbij is een mondkapje verplicht. Ook in het OV blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Om drukte te voorkomen wordt er van reizigers gevraagd de reistijden te spreiden en zoveel mogelijk thuis te blijven werken.

Versoepelingen per 1 juli
Sauna’s, casino’s, sportclubs en sportkantines mogen de deuren weer openen per 1 juli. Dit zou in eerste instantie per 1 september zijn. Ook contactsporten zijn per 1 juli weer mogelijk.
Middelbare scholen mogen na de zomervakantie volledig open. Op dit moment gaan de leerlingen ongeveer een dag in de week naar school. Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden, wel tot de docent. Docenten houden onderling wel afstand tot elkaar.

Op horecaterrassen geldt dat er geen afstand meer gehouden hoeft te worden tussen tafels mits er zogenaamde kuchschermen zijn. Bij uitvaarten, huwelijken, religieuze bijeenkomsten en in de horeca en theaters mogen maximaal 100 personen bij elkaar komen. Dit was de afgelopen periode dertig.

Tweede besmettingsgolf voorkomen
Hugo de Jonge geeft aan dat in Nederland op dit moment het virus onder controle is, maar in de rest van de wereld neemt het virus in recordtempo toe. ‘We moeten waakzaam blijven en een 2e golf voorkomen.’

Derde noodpakket ondernemers
Woensdag eerder op de dag gaf minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan dat er nog geen duidelijke plannen zijn voor een derde noodpakket. Wel zijn er gesprekken over gaande. ‘We houden een vinger aan de pols en zullen zeker kijken wat er nodig is om de economie en werkgelegenheid te ondersteunen.’

Foto: ANP