Coronanieuws

‘Voorbereiding moet nu, je weet niet wat er op je afkomt’

In Nederland lijken de besmettingscijfers van het coronavirus voorzichtig te dalen, maar dat is zeker geen voorbode voor versoepeling van de maatregelen. Zo heeft Duitsland zojuist laten weten dat zij ervan uitgaan dat de lockdown mogelijk tot in april gaat duren en loopt de situatie in Groot-Brittannië volledig uit de hand.

“Onze Engelse collega’s hebben ons gewaarschuwd: ‘Bereid je voor, Nederland en de rest van de wereld, want je weet niet wat er op je afkomt’.” Dit zijn de woorden van Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, op NPO Radio 1. “De lockdown heeft duidelijk effect”, zegt Gommers over de situatie in Nederland. “En wij hebben geluk dat wij op dit moment in een lockdown zitten. Toen het losging met de nieuwe variant van het coronavirus in Groot Brittannië zaten de Engelsen niet in een lockdown. We hebben dus een voordeel ten opzichte van de Britten en nu is het aan het kabinet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wat je nu ziet in Londen, dat kunnen wij niet hebben op dit moment.”

In Londen is de situatie schrijnend. De ziekenhuizen zijn overvol. Inmiddels zou 1 op de 30 Londenaren besmet zijn met het coronavirus, voornamelijk met de nieuwe variant. Ook in Nederland is deze variant inmiddels aangetroffen, maar nog in lage aantallen. Het vaccin biedt vooruitzicht, maar het duurt nog een tijd voordat voldoende mensen zijn gevaccineerd. “Er moeten voldoende vaccins geleverd worden. Wat ik begreep is dat pas in april. We gaan nu een hele moeilijke periode tegemoet waarin we weten dat het beter gaat, maar we het nog lang met elkaar moeten volhouden. Vooral voor de economie staat het water aan de lippen. Het kabinet staat voor moeilijke keuzes de komende maanden”, aldus Gommers.

Afbeelding: medisch spectrum twente