Coronanieuws

Verlenging coronamaatregelen t/m 19 mei, deel scholen 11 mei open

STEDENDRIEHOEK – Zojuist heeft premier Mark Rutte in een persconferentie bekend gemaakt dat de huidige maatregelen tegen het coronavirus worden verlengd tot en met 19 mei. De basisscholen openen de deuren weer vanaf 11 mei.

‘We staan voor duivelse dilemma’s. We moeten keuzes maken waarmee we de zorg beschermen, waarmee we de bevolking beschermen, maar tegelijkertijd willen we zeker ook aan de economische gevolgen denken’, begint Rutte zijn betoog. ‘De druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog, maar cijfers over de capaciteit op de ic’s gaan de goede kant op. De situatie in de verpleeghuizen is nog steeds zorgwekkend. Mensen vragen zich af wanneer ze weer op bezoek mogen bij opa en oma, ondernemers willen weer aan het werk. Ik heb hier dagen mee lopen worstelen, maar we kunnen ons geen tweede piek veroorloven. Dat zou leiden tot opnieuw problemen in de zorg en meer mensen die overlijden. Liever voorzichtigheid, nu dan spijt achteraf.’

Aan het begin van de weg terug
‘We starten op met dingen die het minste risico geven. Dat zijn de kinderen. Jonge kinderen raken minder snel besmet en daarbij is de 1.5 meter maatregel bij hen niet realistisch in de praktijk. De basisscholen, speciaalonderwijs in de basisschoolleeftijd en de kinderopvang mogen de deuren onder voorwaarden weer openen. In eerste instantie gaan kinderen voor de helft van de tijd weer naar school. Dit gaan in per 11 mei, na de meivakantie.

Ondernemingen
Ondernemingen, zoals horeca, schoonheidssalons en kappers, blijven tot en met 19 mei gesloten. Alle contactberoepen zijn verboden tot en met 19 mei. De verpleeghuizen houden tot en met 19 mei de deuren gesloten voor bezoek.

Evenementen
Evenementen zijn in elk geval tot 1 september niet toegestaan. ‘Geen Pinkpop, geen betaald voetbal, geen avondvierdaagse. En dat is zuur, maar ik hoop op begrip’, zegt Rutte. ‘Nogmaals, we moeten dit met 17 miljoen mensen doen, door samen te werken en ons te houden aan de maatregelen.’

Kinderen en sport
Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer buiten sporten, zonder dat zij 1.5 meter afstand van elkaar hoeven te houden. Trainingen kunnen daarmee weer worden hervat. Wedstrijden nog niet. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar mogen wel sporten, maar zij moeten de 1.5 meter afstand wel aanhouden. Ook voor hen zijn er geen wedstrijden toegestaan.
Volwassenen kunnen op dit moment nog niet terecht bij de sportclub.

Tandartsen en mondhygiënisten
Doordat tandartsen en mondhygiënisten over eigen beschermingsmiddelen beschikken mogen zij behandelingen gewoon uitvoeren. Afgelopen periode voerden zij alleen spoedbehandelingen uit, maar dit was op hun eigen initiatief.

‘Ik begrijp dat dit voor velen een ongekende situatie is, die van grote invloed is op mensen. Fysiek en mentaal. Maar we hopen door nu voorzichtig te zijn een goede opstart te kunnen maken om zo de situatie niet onnodig lang te laten duren. Tot die tijden blijven de maatregelen nodig. Dus blijf binnen, tenzij het is voor boodschappen of even een frisse neus halen. Dat laatste kan in de vorm van een stukje fietsen of hardlopen, maar daarbij geldt dan wel dat je alleen op pad gaat. Maak ook van boodschappen doen geen uitje. Ga alleen. Alleen samen kunnen we dit aan.’

Een week voor 19 mei wordt er opnieuw een besluit over de maatregelen genomen.
Foto: Omroep Friesland