Coronanieuws

Verdere versoepeling maatregelen tegen coronavirus

STEDENDRIEHOEK – De maatregelen tegen het coronavirus worden verder versoepeld. Vanaf maandag 8 juni gaan alle basisscholen weer volledig open. Het voortgezet onderwijs gaat ook weer (deels) van start. Daarbij geldt wel dat scholieren niet in de spits reizen met het openbaar vervoer. Dit werd zojuist bekend gemaakt in de persconferentie door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

‘We heben een beslissing genomen tot 15 juni. Daarbij is het belangrijk dat iedereen begrijpt dat het nu nog belangrijker is om de regels aan te houden. Doen we dat niet, dan kan het virus weer de kop opsteken. Blijf dus thuis werken als dat kan, 1.5 meter afstand houden, vermijd drukte en blijf je handen wassen. Versoepeling en het economische belang liggen in elkaars verlengde. Flexibiliteit is en blijft nodig’.

De cijfers van ziekenhuis en ic-opnames zijn op dit moment gunstig. Daardoor kunnen de maatregelen verder versoepeld worden. Daarbij is het reproductiegetal (het aantal mensen aan wie een besmet persoon het virus overdraagt) dat nog onder de 1 ligt.

Verdere versoepelingen per juni 
Twee weken geleden stelde het kabinet een stappenplan met versoepelingen op. Mensen mogen per 1 juni weer naar de terrassen, cafés, restaurants, bioscopen, concertzalen en theaters. Er moeten van tevoren kaartjes worden verkocht zodat in beeld is wanneer de maximale bezetting is bereikt. Er geldt een maximum van 30 personen. Feestcafe’s en discotheken blijven voorlopig gesloten.

Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer pakt vanaf juni de oude dienstregeling weer op. Voor reizigers is het dan verplicht een mondkapje te dragen. Dit mag geen medisch mondkapje zijn. Er geldt nog steeds dat reizen met het openbaar vervoer bedoeld is voor noodzakelijke reizen.

Verdere versoepelingen vanaf 1 juli en 1 september
Als het virus onder controle blijft worden de maatregelen steeds verder versoepeld. In het stappenplan is het per 1 juli de bedoeling om gemeenschappelijke wc’s en douches op campings en vakantieparken weer in gebruik te laten gaan. Dit betekent dat ook mensen zonder eigen sanitaire voorzieningen op de camping kunnen staan.

Als het coronavirus onder controle blijft worden in september de regels verder versoepeld. Coffeeshops, sauna’s, fitnessclubs en seksclubs mogen dan weer de deuren openen. Er mag dan ook weer binnen en buiten in wedstrijdverband worden gesport. Dat geldt ook voor betaald voetbal, maar dan zonder publiek.

Sportscholen
Het Outbreak Management Team (OMT) zal volgende week adviseren over een eventuele versnelde heropening van sportscholen, zo liet minister Martin van Rijn voor Medische Zorg eerder vandaag weten. De heropening van sportscholen staat gepland voor 1 september. Het RIVM zegt echter dat er nog te weinig bekend is over de risico’s van binnen sporten. ‘Zo betekent een hogere inspanning dat er meer virus wordt uitgestoten. Als sportscholen geen goede ventilatie hebben, kan dit mogelijk grote gevolgen hebben’. Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat het kabinet en deskundigen er alles aan doen om sportscholen zo snel mogelijk de deuren te laten openen.