Coronanieuws

Veilig werken bij contactberoepen

STEDENDRIEHOEK – Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Dit zijn beroepen waar er vaak en direct contact met anderen is binnen een afstand van 1,5 meter. Denk aan kappers, rijinstructeurs en (sport)masseurs. Natuurlijk staat veiligheid van de ondernemer, medewerker en de klant voorop. Het is dan ook belangrijk om te letten op de volgende zaken.

In de eerste plaats is hygiëne heel belangrijk. De volgende hygiënemaatregelen gelden nog steeds: was je handen regelmatig met water en zeep, zit met je handen niet aan je gezicht, schud geen handen en hoest of nies in je elleboog. Daarnaast is het vanaf nu nodig om een gezondheidscheck te doen bij de ondernemer, medewerker en klant. Hierbij kun je controleren of je geen klachten hebt die het coronavirus kunnen aanduiden. Deze gezondheidscheck is te vinden op www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/werk/contactberoepen.

Het RIVM stelt dat als je als ondernemer of medewerker de gezondheidscheck goed doet én als de klant zich daar ook aan houdt, de persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals het dragen van een mondneusmasker, schort of wegwerphandschoenen) niet nodig zijn. Dat komt omdat het advies is om al bij milde klachten thuis te blijven en omdat eerdergenoemde hygiënemaatregelen in acht moeten worden genomen.

Laagdrempelig testen

Als je in één van de contactberoepen werkzaam bent, is het mogelijk om laagdrempelig getest te worden op het coronavirus. Je moet dan gezondheidsklachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts. Dit kan gedaan worden in overleg met de bedrijfsarts, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) of huisarts. Een persoon met klachten moet vanaf het moment dat de klachten ontstaan totdat de testuitslag bekend is, thuisblijven. Als je positief getest wordt, blijf dan ten minste 7 dagen thuis om uit te zieken. Als je daarna ook nog ten minste 24 uur klachtenvrij bent kun je weer aan het werk.

Werkinrichting en schoonmaak

Het advies is om de ruimtes waar klantcontact is te scheiden van ruimtes waar ondernemers en medewerkers administratiewerk doen of waar zij zich omkleden of pauze houden. Daarmee worden het aantal personen in één ruimte zoveel mogelijk beperkt. Het is daarbij belangrijk dat medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Ook is het van belang dat de werkplek (de ruimte, het meubilair en materialen) goed schoon wordt gehouden. Houd daarbij rekening met aanvullende maatregelen op hygiëne of schoonmaak vanuit richtlijnen, kwaliteitseisen of wetgeving vanuit de branche of beroepsgroep.

Aanvullende maatregelen

Voor ondernemers en medewerkers zijn er door het RIVM richtlijnen opgesteld met aanvullende maatregelen. Deze maatregelen richten zich op de eerder genoemde gezondheidscheck, het ontvangst van klanten, het beperken van het aantal aanwezige klanten en medewerkers, de werkplekinrichting, schoonmaak en het voorkomen van besmettingen. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/werk/contactberoepen