Coronanieuws

Vanavond om 19.00 uur extra coronapersconferentie over coronamaatregelen

Om 19.00 uur houden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid)  een persconferentie over de coronamaatregelen. Ook RIVM-baas Jaap zal daarbij aanwezig zijn.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft een harde lockdown geadviseerd. Hierover voert het kabinet op dit moment overleg. Het is nog niet bekend of de lockdown daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. Een woordvoerder laat weten dat tijdens de persconferentie onder andere zal worden ingegaan op de zorgen om de omikronvariant.

Het is nog niet duidelijk of mensen ook zieker worden van omikron. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Uit eerste onderzoeken blijkt dat de coronavaccins minder effectief zijn wat betreft het voorkomen van besmetting met de omikronvariant. Maar gevaccineerde mensen zijn waarschijnlijk nog wel beschermd tegen een ernstig verloop van de ziekte. De druk in de ziekenhuizen is nog steeds erg hoog en kan een eventuele grote toename van het aantal ziekenhuisopnamen niet aan.

Het OMT pleit er volgens bronnen voor om alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels als supermarkten, apotheken en drogisterijen. Met deze stap moet een einde gemaakt worden aan de snelle opmars van de omikronvariant die de deltavariant waarschijnlijk snel uit Nederland zal verdringen.