Coronanieuws

Vanaf vandaag leiden de coronamaatregelen naar ‘ruimte naar regels’

Vandaag gaat er een nieuw ‘coronahoofdstuk’ in. Een flink aantal versoepelingen in de maatregelen tegen het coronavirus maken weer meer mogelijk. Van een intelligente lockdown naar ‘ruimte met regels’.

De basisregels blijven nog altijd gelden. Heb je klachten, dan blijf je thuis. Houd 1.5 meter afstand van anderen, was vaak je handen, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Activiteiten binnen

Er wordt 1.5 meter afstand van elkaar gehouden. Per ruimte met vaste zitplaatsen zijn er maximaal 100 personen toegestaan. Dit is exclusief personeel. Zijn er vaste zitplaatsen en wordt er gewerkt met reserveringen en een gezondheidscheck vooraf, dan geldt er geen maximum aantal personen.

Sportscholen, sauna’s, kantines en casino’s mogen de deuren weer openen. In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties waar bezoekers doorstromen geldt geen maximum aantal personen. Wel moeten de locaties zelf ervoor zorgen dat er 1.5 meter afstand wordt gehouden. Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Activiteiten buiten

Er wordt 1.5 meter afstand van elkaar gehouden. In de horeca wordt gewerkt met vaste zitplaatsen. Er geldt een maximum aantal personen van 250 personen. Zijn er vaste zitplaatsen en wordt er gewerkt met reserveringen en een gezondheidscheck vooraf, dan geldt er geen maximum aantal personen.

In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties waar bezoekers doorstromen geldt geen maximum aantal personen. Wel moeten de locaties zelf ervoor zorgen dat er 1.5 afstand wordt gehouden.

Vervoer

Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Vermijd de spits. Voor vervoer met bijvoorbeeld taxi’s, personenbusjes en touringcars zijn een reservering en gezondheidscheck vooraf en het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht.

In de auto wordt het dragen van een mondkapje geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren. In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1.5 meter afstand.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling geen afstand te houden. Ook hoeven zij geen 1.5 meter afstand te houden tot volwassenen. Dit geldt ook in het basisonderwijs en op de kinderopvang.

Jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Wel moeten zij 1.5 meter afstand houden tot volwassenen, dus ook het onderwijspersoneel.

Onderwijs

De middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer volledig open. Aan de start van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Studenten houden 1.5 meter afstand tot anderen.

Uitzonderingen op de 1.5 meter afstand maatregel

De basisregel blijft dat iedereen 1.5 meter afstand van elkaar houdt. Maar soms is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld mensen die tot één huishouden horen, contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders, contactberoepen zoals kappers, rij-instructeurs en masseurs, sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.

Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Voor zangkoren wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Het RIVM komt op korte termijn met een advies hierover.