Coronanieuws

Tweede Kamerverkiezingen 2021: vervroegd stemmen in de stedendriehoek

Foto: Shutterstock

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 zijn in alle gemeenten een aantal stemlokalen geopend, vooral voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren.

In de gemeente Apeldoorn gaat het om tien stemlokalen waar vooral risicogroepen al op maandag 15 en dinsdag 16 maart terecht kunnen. De stemlocaties zijn ook anders dan anders, omdat er geen gebruik kan worden gemaakt van (basis)scholen en verpleeghuizen. Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.nl/verkiezingen

In de gemeente Zutphen gaat het om vijf stembureaus: de Burgerzaal, ontmoetingscentrum Mulderskamp, buurthuis De Uitwijk, gymzaal De Mene en ’t Warnshuus in Warnsveld. Kijk voor meer informatie op www.zutphen.nl/verkiezingen.

Coronaproof

In de stemlokalen dient men, zoals overal, anderhalve meter afstand te houden. Ook wordt alles zoveel mogelijk gedesinfecteerd. “We kijken (in de gemeente Zutphen, red.) nog naar de mogelijkheid om iedereen een eigen potlood te geven,” aldus Zutphens burgemeester Annemieke Vermeulen.

Per brief stemmen

Mensen van 70 jaar en ouder zijn volgens het RIVM in het algemeen extra kwetsbaar voor het coronavirus. De maatregel om per brief te kunnen stemmen is opgenomen in een wijziging van de ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’. Deze wetswijziging trad op 1 februari 2021 in werking.

Het stemmen per brief is uiteraard geen verplichting. Als kiezer van 70 jaar of ouder heeft u bij deze Tweede Kamerverkiezing 3 opties om te stemmen, namelijk:

  • stemmen in het stemlokaal op 15, 16 of 17 maart 2021;
  • een volmacht geven aan een andere kiezer;
  • per brief stemmen.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen.