Coronanieuws

Tweede Braziliaanse coronavariant aangetroffen in Nederland

Het RIVM meldt vrijdag dat er een nieuwe Braziliaanse coronavariant met ‘zorgwekkende mutaties’ is vastgesteld in Nederland. Donderdag kwam het nieuws naar buiten dat een andere variant van het coronavirus, met een ‘verontrustende mutatie’, werd vastgesteld in Brabant en bij één persoon uit Gelderland.

Virologen maken zich zorgen om de Zuid-Amerikaanse coronamutaties omdat deze overeenkomsten vertonen met de variant uit Zuid-Afrika. Ze zijn besmettelijker en in elk geval twee vaccins lijken minder effectief tegen de mutaties. De vaccins zijn op dit moment nog voldoende effectief, blijkt uit onderzoek. Bij een lagere waarde dan 50 procent is een vaccin niet meer voldoende werkzaam.

De nieuwe virusmutatie behoort tot de zogeheten P1-virusstam en is aangetroffen in Amsterdam bij twee personen die recentelijk naar Brazilië waren afgereisd. Tijdens bron- en contactonderzoek kwam de mutatie aan het licht. Deze virusvariant werd tot nu toe wordt vooral gesignaleerd rondom de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus. Sinds deze week geldt een reisverbod naar het werelddeel. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de contacten van de Amsterdammers. De Brabanders die met de P2-variant in aanraking kwamen zijn niet Zuid-Amerika geweest. De GGD onderzoekt hoe zij het virus hebben opgelopen.

Momenteel raken zo’n 1 op de 3 Nederlanders, die positief testen, besmet met de Britse coronavariant. Het OMT verwacht dat dit aantal in februari oploopt tot 1 op de 2 mensen. Door de virusmutaties is de verwachting dat de druk op het gezondheidssysteem opnieuw zal toenemen, met meer opnames en sterfgevallen tot gevolg. Een derde coronagolf is al eerder onafwendbaar genoemd.