Coronanieuws

Toename Gelderse geboortes na eerste lockdown

Foto: Pixabay

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Gelderland afgelopen december en januari een geboortestijging van 1% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden er in twee maanden tijd 3.246 Gelderse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

Toename geboortes in meeste Gelderse gemeenten

In het merendeel van de Gelderse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in Voorst (+100%), Berkelland (+64,4%) en Hattem (+46,7%) was het verschil met een jaar eerder groot.

In Ermelo nam het aantal geboortes het sterkst af, met 61,7%. Ook in Elburg (-33,3%) en Rozendaal (-33,3%) kwamen minder kinderen ter wereld.

‘Babyboom’ sterkst in Friesland

Hoewel het aantal geboortes in Gelderland toenam, was de ‘babyboom’ het sterkst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8%.