Coronanieuws

Strengere maatregelen Nederland tegen coronavirus

Zojuist werd in een persconferentie bekendgemaakt dat ook Nederland te maken krijgt met strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. “De experts waarschuwen voor een derde golf en die waarschuwing moeten we serieus nemen”, aldus Rutte. 

“Ook ik ben coronamoe, iedereen is coronamoe”, geeft hij aan. “Na tien maanden van beperkingen gaat het onder je huid zitten. Maar juist nu moeten we doorpakken om straks ruimte te krijgen. En ja, het is een zware maatregel, maar we komen met het voornemen van een avondklok. De Tweede Kamer moet hiervoor nog akkoord geven.”

Avondklok
Als de Twee Kamer akkoord gaat dan gaat de avondklok vrijdag in. Deze geldt in elk geval tot en met 10 februari. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag je je zonder geldige reden niet op straat begeven. Uitzonderingen zijn de hond uitlaten, werk en het verlenen van hulp. Mensen die voor hun werk naar buiten moeten moeten wel een werkgeversverklaring kunnen overhandigen. Supermarkten moeten ook eerder sluiten.

Bezoek thuis
Visite wordt beperkt. Nu mogen er twee mensen op bezoek komen maar dit wordt verlaagd naar een persoon. Deze maatregel gaat per direct in. Veel besmettingen vinden plaats door op bezoek te gaan. Ook mogen bij een uitvaart nog maar 50 personen aanwezig zijn in plaats van 100. Dit gaat maandag 25 januari in.

Reizen
Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika worden de komende tijd verboden. Verder wordt voor alle reizigers naar Nederland een sneltest verplicht.

“De Britse variant krijgt steeds meer voet aan de grond”, vervolg Hugo de Jonge. “Nu is deze mutatie goed voor een op de tien besmettingen maar vanaf februari gaat dit de helft van de besmettingen zijn. “We zijn er zeker van dat veel meer mensen er ziek van gaan worden. Deze boodschap is somber, maar het perspectief is dat niet. Alleen, we moeten nu actie ondernemen om erger te voorkomen.”

De Kamer gaat morgen debatteren over de avondklok.