Coronanieuws

Sterke toename WW-uitkeringen aan jongeren, horeca en uitzendkrachten

In april zijn de effecten van de coronacrisis duidelijk te zien in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Het aantal WW-uitkeringen stijgt aanzienlijk, terwijl er de afgelopen jaren juist sprake was van een daling in deze periode. Op dit moment hebben vooral jongeren, horecapersoneel en uitzendkrachten het zwaar te verduren.

In Stedendriehoek en Noordwest Veluwe sterke toename WW-uitkeringen in april

Eind april 2020 verstrekte UWV 10.084 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 14,7% (+1.290 uitkeringen). Dat is minder dan de landelijke toename van 16,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De regionale stijging is 16,4%, oftewel 1.423 uitkeringen. Deze toename is groter dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+13,5%).

Sterke toename Twentse WW-uitkeringen in april

Eind april 2020 verstrekte UWV 10.185 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 15,1% (+1.339 uitkeringen). Dat is minder dan de landelijke toename van 16,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stjiging in Twente is 14,3%, oftewel 1.274 uitkeringen. Deze toename is iets groter dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+13,5%).

Aanzienlijke stijging WW-uitkeringen in Regio Zwolle, maar minder groot dan landelijk

Eind april 2020 verstrekte UWV 7.775 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 13,6% (+928 uitkeringen). Dat is minder dan de landelijke toename van 16,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 9,8%, oftewel 697 uitkeringen. Deze toename is eveneens kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+13,5%).

Horecapersoneel, uitzendkrachten en jongeren in Overijssel en Gelderland Noord zwaarst getroffen

De coronacrisis heeft in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren daalde het aantal WW-uitkeringen in deze periode van het jaar. Door het seizoen was er meer werk in bijvoorbeeld de horeca en de bouw. Maar nu neemt de WW in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord juist sterk toe. Vooral mensen met een uitzendcontract en werknemers in de horeca hebben het, zoals verwacht, zwaar te verduren. Bij uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen in één maand tijd met 52% toe. Vanuit de horeca was deze toename met 43% ook erg groot. Daarbij worden vooral de jongeren sterk getroffen. Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar uit deze twee branches verdubbelde in de maand april.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u hier