Coronanieuws

Spoedwet negatieve test voor reizigers uit buitenland

Het kabinet heeft zondag aangegeven dat reizigers die uit hoge risicogebieden in het buitenland terugkeren naar Nederland, bewijs van een negatieve coronatest moeten laten zien. Deze verplichting wordt doorgevoerd met de spoedwet.

Vanwege het grote belang dat het kabinet hecht aan de negatieve PCR-testuitslag, is de verplichting met ‘de grootst mogelijke spoed’ opgenomen in de Wet publieke gezondheid, geeft het kabinet aan. De ‘spoedwijziging’ van de wet is mogelijk dankzij een ministeriële regeling onder de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Op deze manier kunnen nieuwe noodzakelijke aanpassingen sneller worden doorgevoerd.

Het kabinet hecht grote waarde aan de negatieve coronatest voor reizigers uit het buitenland omdat de ‘epidemiologische situatie in Nederland zeer ernstig is’. Dit liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder weten. “Er is een besmettelijkere variant van het coronavirus aanwezig in een aantal landen en daarom is het van groot belang dat zo veel mogelijk wordt voorkomen dat het virus vanuit het buitenland Nederland binnenkomt.”