Coronanieuws

Rode Kruis waarschuwt voor gebruik ventilatoren

STEDENDRIEHOEK – Nu de termometer de komende dagen de 30 graden weer aantikt, vliegen de ventilatoren en mobiele airco’s over de toonbanken van winkels. Het Rode Kruis waarschuwt echter voor het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes tijdens de coronaperiode.

Ook het RIVM kwam onlangs met een waarschuwing over het gebruik van ventilatiemiddelen in combinatie met het coronavirus. ‘Er is op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs dat ventilatoren de kans op besmetting verhoogt, maar voorzichtigheid is geboden. Dit geldt vooral voor buiten het eigen huishouden. Het advies is om alleen een ventilator te gebruiken als er geen alternatief is bij hitte in een gemeenschappelijke ruimte, bijvoorbeeld een goed onderhouden airconditioning of mechanische ventilatie.’

‘Gebruik je toch een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte, zorg dan voor een goede toestroom van verse lucht, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Let ook op dat de luchtstroom niet direct van een persoon naar een ander gaat, maar via een muur’, geeft het Rode Kruis aan.

Extra voorzichtigheid is geboden voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Zij zijn vatbaarder voor hitte, uitdroging en oververhitting liggen op de loer, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze Corona krijgen. ‘Houd elkaar in de gaten, ook nu je elkaar minder ziet.”