Stedendriehoek

Reizen met de auto of het openbaar vervoer in coronatijd: dit moet je weten!

Ben je benieuwd wat de coronamaatregelen betekenen voor het reizen met de auto en het openbaar vervoer? Hieronder vind je de meest voorkomende maatregelen op een rij.

Reizen met de auto

Wat zijn de regels wanneer je vandaag de dag met je auto op pad gaat? Wat mag en wat mag niet. Wij zochten het uit:

  • Samen reizen in een auto mag sinds 1 juli 2020 weer. Mensen uit hetzelfde huishouden (mensen die onder één dak wonen) mochten dit al, maar nu mogen ook mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren weer samen in een auto reizen.
  • Per 26 juni 2021 is de mondkapjesplicht vervallen in de privé-auto
  • Houd er rekening mee dat, wanneer je niet tot hetzelfde huishouden gerekend wordt en je 18 jaar of ouder bent, je na uitstappen weer verplicht bent 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Reizen met het openbaar vervoer

  • Vanaf 26 juni 2021 blijft het advies om drukte onderweg te vermijden. Voor het OV geldt dat iedereen weer kan reizen. Het blijft verplicht een mondkapje te dragen in het ov in alle voertuigen. Ook op de haltes en perrons. Dit geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder. In de trein, bus, tram, metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden moet je dus altijd een niet-medisch of zelfgemaakt mondkapje dragen. Gebruik geen sjaal, bandana of de col van je trui. Deze bieden niet genoeg bescherming.
    Gebruik elke reis een nieuw of gewassen mondkapje, ook wanneer je heen- en terugreist. Je moet het mondkapje zelf regelen.
  • Ook voor personenbusjes, taxi’s en touringcars geldt dat alle zitplaatsen weer gebruikt mogen worden. Je moet van tevoren wel een plek reserveren. Ook hier moeten alle inzittenden van 13 jaar en ouder een niet-medisch mondkapje dragen. Vooraf zal er een gezondheidscheck plaatsvinden, om het reizen zo veilig mogelijk te maken.
  • Reis bij verkoudheidsklachten zoals niezen, hoesten en keelpijn niet met het openbaar vervoer. Ook niet als je verhoging of koorts hebt (vanaf 37,5 graden). Was verder regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen.
  • Daarnaast gelden nog een aantal andere maatregelen: volg de looproutes, raak zo weinig mogelijk aan, houd voldoende afstand in de trein en bij het in- en uitstappen en draag dus een niet-medisch mondkapje. En moet je lang wachten op het station, zoek dan een rustig(er) plekje op.
  • Kijk op de website van je vervoersmaatschappij of er nog specifieke aanvullende regels gelden.
  • De algemene regels vind je op de website van de Rijksoverheid

Op vakantie in Nederland

  • Vakantie in Nederland is mogelijk. Als u binnen Nederland op vakantie gaat, vermijd dan de drukke plekken en reis op rustige tijden.
  • De sanitaire voorzieningen, dus toiletten en douches, op campings en kampeerterreinen zijn open.
  • De eigenaren van uw vakantieverblijf, zoals camping of hotel, zijn er verantwoordelijk voor dat u zich houdt aan de regels. Houdt u zich toch niet aan de regels? Dan kan de gemeente BOA’s of politie inzetten.
  • De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties zoals campings, vakantieparken, hotels en stranden sluiten. Bijvoorbeeld omdat er gevaar is voor veel corona-besmettingen.

Op vakantie in het buitenland

Als u naar het buitenland gaat, leest u in het reisadvies welke maatregelen gelden in het land waar u naartoe wilt of doorheen reist. Bijvoorbeeld welke coronabewijzen u nodig hebt. Gaat u met het vliegtuig? Dan gelden er aanvullende regels.

Controleer voor iedere reis:

Controleer de checklist Nederland inreizen tijdens corona voordat u (terug) naar Nederland reist.

Bronnen: ANWB en Rijksoverheid