Coronanieuws

Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

De avondklok moet per direct worden opgeheven, heeft de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag aangegeven. De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet.

Hierin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. De rechtbank geeft nu aan dat er geen sprake was van een noodsituatie. Dit zou wel het geval zijn zoals bijvoorbeeld bij een dijkdoorbraak.

De avondklok wordt met de uitspraak per direct opgeheven. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is een hoger beroep in de zaak wel mogelijk, maar kan het intrekken van de maatregel daardoor niet worden uitgesteld. De zaak was aangespannen door een protestgroep, die door de rechtbank in het gelijk werd gesteld.

“De rechter heeft meegewogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus dat ook muteert, en de grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist de ingrijpende, maatregelen, zoals de avondklok, moeten op een goede wet gebaseerd zijn”, aldus een woordvoerder. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie tegen NU.nl de uitspraak gehoord te hebben. Zij zijn nu de zaak aan het bekijken.