Coronanieuws

Publiekelijk toegankelijke gebouwen twee weken dicht

De wereld staat op de kop door het coronavirus en het einde is nog niet in zicht. De cijfers in Nederland laten een dalende trend zien, maar het is niet voldoende. De zorg stroomt over. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gaven zojuist weer een persconferentie over het coronavirus en de maatregelen die in Nederland gelden om verspreiding te laten verminderen. De maatregelen die in ons land gelden zijn opnieuw aangescherpt en gaan morgenavond om 22.00 uur in.

Rutte geeft aan dat de coronacijfers niet slecht zijn, maar zeker niet goed genoeg. “De besmettingscijfers moeten sneller naar beneden. We zien grote verschillen per regio. Voor de regio’s waar de cijfers niet genoeg dalen overwegen we een avondklok in te stellen en eventuele sluiting van detailhandel en scholen. We houden nog een vinger aan de pols of dat nodig gaat worden. In de ziekenhuizen is het in steeds meer gevallen pompen of verzuipen. Daarom is er aanleiding voor extra maatregelen, waartoe we dan ook hebben besloten”, zijn de woorden van de premier. “We moeten solidair moeten zijn met de mensen in de zorg, en de mensen met een andere ziekte dan corona, die nu op wachtlijsten terechtkomen. Concreet betekent dit minder samenkomsten en minder contactmomenten.”

Blijf thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen
Alle publiekelijke toegankelijke gebouwen gaan voor twee weken dicht. Dat geldt voor theaters, bioscopen, buurtgebouwen, musea en pretparken. Individueel sporten in sportscholen kan wel, maar groepslessen kunnen niet plaatsvinden.
Rutte: “Het algemene advies wordt om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet-noodzakelijke reizen te vermijden. Vraag jezelf steeds af: moet ik echt de deur uit? Ook gaat de maximale groepsgrootte buiten naar twee personen, huishoudens uitgezonderd. De groepsgrootte buiten is op dit moment nog vier. Voor binnen geldt het dringende advies om maximaal twee gasten per dag te ontvangen, kinderen tot twaalf jaar uitgezonderd.” Rutte geeft aan dat waar nodig handhaving strakker en beter wordt ingezet. “Wie nu nog denkt dat het ok is om een feestje te bouwen, moet niet gek opkijken als daar streng tegen opgetreden wordt.”

Nieuwe maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in
De nieuwe maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in en duren twee weken. “Daarna gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals we die ook nu kennen, waarbij we steeds blijven kijken naar de situatie op dat moment.  De gedeeltelijke lockdown zal tot midden december gelden. Het is een zware en moeilijke boodschap, maar noodzakelijk.”

De kaart is oranje
“De kaart is bijna helemaal oranje, waarmee reizen sowieso een risico is dit winter. Het dringende advies is dan ook om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is.”
Minister Hugo de Jonge vult het verhaal van Rutte aan: “Het aantal besmettingen daalt op dit moment, maar toch nemen we extra maatregelen. Dat heeft een reden. Als je beter naar de cijfers kijkt, zijn ze niet zo gunstig als we zouden willen. De zorg staat nog steeds enorm onder druk. Afgelopen week raakten 64.000 mensen besmet en dat is nog steeds te veel. Er liggen ruim 2.600 coronapatiënten in de ziekenhuizen. De piek is in zicht maar nog niet bereikt. Deze tweede piek zal naar verwachting lager zijn dan de eerste, maar de verwachting is dat het cijfer na de piek langzamer naar beneden zal gaan. De reguliere zorg komt daardoor in de verdrukking.”
Wat het na half december wordt is op dit moment nog niet duidelijk. De premier geeft aan dat ze op drie dingen nog terug komen: Wat kunnen we na half december wel weer doen? Hoe gaat de kerst er uit zien? En is er dit jaar vuurwerk tijdens oud en nieuw?”