Coronanieuws

OMT adviseert kabinet over vervolg maatregelen tegen Corona

STEDENDRIEHOEK – Het Outbreak Management Team (OMT) heeft vandaag het kabinet geadviseerd over het vervolgen van de maatregelen tegen het coronavirus. De kinderopvang en speciaal basisonderwijs zouden opgestart kunnen worden, is het advies. Vanavond om 19.00 uur maakt premier Mark Rutte bekend of de maatregelen tegen het virus verlengd of versoepeld gaan worden. 

Het OMT heeft nog geen advies uitgegeven of alle basisscholen weer kunnen opstarten. ‘Het advies luidt om te starten met voorbereidingen voor halve bezetting per klas’. Het idee is om te kijken naar de ontwikkelingen in Scandinavische landen waar de scholen al wel geopend zijn of binnenkort openen.

Voor het voorgezet onderwijs is geadviseerd dat scholen zich moeten voorbereiden dat zij een maand na de opening van de basisscholen onderwijs op locatie kunnen hervatten. Dit zal alleen gebeuren als er geen uitbraken op basisscholen plaatsvinden en de besmettingsgraad van het coronavirus onder de 1 blijft. Dat is het aantal mensen dat besmet wordt door iemand met het coronavirus.

Vanavond om 19.00 uur vindt er een persconferentie plaats waarin Rutte kenbaar maakt hoe de maatregelen verder gaan. Een verlenging van de huidige maatregelen of een versoepeling en daarmee een voorzichtige opstart. Rutte heeft al wel aangegeven dat er ‘niet te veel moet worden verwacht’. Veel van de maatregelen zullen waarschijnlijk nog voor langere periode gelden.