Coronanieuws

Negatieve test nodig voor niet-gevaccineerden uit ‘geel’ EU-land

Mensen zonder (volledige) coronavaccinatie of coronaherstelbewijs , moeten vanaf 8 augustus een negatieve test kunnen overleggen als ze terugkeren naar Nederland vanuit een geel EU-land. Dat heeft het kabinet maandagmiddag bekend gemaakt. Ook is bekend gemaakt dat er dit zomer, in elk geval tot 1 september, geen meerdaagse festival meer plaats gaan vinden.

Door onder andere de sterk wisselende coronacijfers per land, de sterke opkomst van de Delta-variant en massaal vakantie vierende bevolkingen voldoet het huidige reiskleurensysteem niet meer. De EU-kleurenkaart is simpelweg niet meer bij te houden. Vanaf dinsdag wordt het reizen naar geen enkel EU-land meer afgeraden en krijgen alle landen in de Europese Unie een geel of groen reisadvies. Een land wordt pas weer oranje als daar een gevaarlijke virusmutant opduikt.
De test vindt plaats in het land waar je vanuit reist. Dat wordt bij vliegreizen gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij. Denk je de dans te kunnen ontspringen door met de auto te reizen, dan kun je bedrogen uitkomen. Mensen die met de auto naar een ‘geel land’ rijden kunnen bij terugkomst in Nederland ook gecontroleerd worden.
Ook reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona moeten dat kunnen aantonen via de CoronaCheck-app.