Coronanieuws

“Neem je eigen verantwoordelijkheid!”

Zojuist gaven minister Mark Rutte en minister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie naar aanleiding van de stijging van het aantal besmettingen en overlijdens door het coronavirus. Met het sluiten van de horeca, geen evenementen, minder op pad gaan en minder sociale contacten moet dit aantal dalen.

De afgelopen week zijn er 43.903 positieve coronatests geregistreerd. Dit is een stijging van meer dan 60 procent ten opzichte van een week ervoor. Daarbij zijn er ook bijna twee keer zoveel mensen overleden dan een week eerder.

“Niet alleen komt het coronavirus voor steeds meer mensen dichterbij, ook krijgen patiënten steeds vaker te maken met ziekenhuisbehandelingen die worden uitgesteld. Dan hebben we het ook over levensbedreigende ziekten, waaronder kanker”, aldus Rutte. “We willen niet nog een keer wat we in het voorjaar hebben gehad en daarom komen er nu nieuwe maatregelen. We gaan naar een gedeeltelijke lockdown.
Dat betekent dat het aantal sociale contacten en reizen verminderd moeten worden. Strenger zijn voor onszelf is nodig.” De nieuwe maatregelen gaan dinsdag om 22.00 uur in en gelden voor 4 weken, waarbij na 2 weken wordt gekeken of versoepeling mogelijk is of dat er eventueel verscherping nodig is. “Neem je eigen verantwoordelijkheid”, geeft de premier aan.

Horeca en alcohol
De horeca sluit de deuren, dit geldt ook voor de terrassen. Eten afhalen mag wel.
Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden verkocht bij winkels, maar daarbij komt ook het verbod om alcohol bij je te hebben en te drinken in de openbare ruimte.

Groepen
Groepen binnen mogen uit maximaal 30 personen bestaan.

Voor mensen die niet bij een huishouden horen, geldt zowel binnen als buiten een maximum van 4 personen. “Laat niet meer dan 3 gasten toe in je huis, daarbij komt: 1 groepje (van max 3 per dag). Hiermee willen we contactmomenten verminderen en daarmee de kans op besmetting.”

Sport
Publiek blijft verboden bij amateur- en professionele sport. Daarbij worden amateursporten in teamverband voor boven de 18 jaar de komende weken verboden. Individuele sporten kunnen doorgaan, maar met voldoende afstand.

Evenementen
Evenementen worden verboden. Deze maatregel geldt voor zowel grote als kleine evenementen.

Winkelen
Rutte geeft aan dat de overheid met de detailhandel in gesprek gaat. “Het is te druk in de winkels. Ook de hygiëne is niet overal in orde. Winkels waar het niet goed blijft gaan kunnen worden gesloten.”

Werk
“Werk thuis tenzij de werkzaamheden dat niet toelaten. We zien dat dit advies niet goed wordt opgevolgd en daarom hameren we er nu opnieuw op.”

Mondkapjes
Mondkapjes worden verplicht voor iedereen boven de 13 jaar in publieke ruimten, zodra dat juridisch haalbaar is.