Coronanieuws

Nederland zeker tot 9 februari in lockdown

Om 19.00 uur hielden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie over het coronavirus. De lockdown gaat worden verlengd met drie weken. “Dit zal geen verrassing zijn”, aldus Rutte. 

Tot 9 februari blijft de huidige lockdown gelden. “De cijfers dalen niet snel genoeg en hoewel we begrijpen dat het steeds moeilijker is vol te houden, moeten we doorzetten. Met het vaccin gloort er hoop, maar dat duurt zeker nog een aantal maanden.”

Rutte: “Natuurlijk zijn de sociaal-economische gevolgen verschrikkelijk. We kunnen ook zeker niet alle pijn bij de ondernemers wegnemen, maar we moeten zoveel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heentrekken.” Er wordt overleg gevoerd over een omvangrijk steunpakket dat hierbij moet helpen. “Want natuurlijk willen we straks allemaal weer evenementen bezoeken, dat moeten we samen bereiken.”

De uitzonderingen in het onderwijs blijven zoals ze zijn. “Alleen als het verantwoord is willen we op 25 januari terug naar klassikaal onderwijs wat betreft het basis- en speciaalonderwijs.”

Boek geen reizen tot en met maart, blijft het dringende advies van de premier. “Hooguit voor ernstige familieomstandigheden. Blijf in Nederland, blijf ik herhalen.” Ook het woord avondklok wordt genoemd. “Dit is een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten, maar we gaan het OMT vragen om een spoedadvies hierover. We moeten alles doen om zo snel mogelijk uit de lockdown te komen.”

“We moeten nog veel meer thuis werken, meer afstand houden, minder op bezoek gaan en zeker nog drie weken in lockdown, maar we komen er samen doorheen!”