Coronanieuws

Mondkapjes volgens studie effectiefste maatregel tegen coronabesmetting

Het dragen van mondkapjes blijkt de effectiefste maatregel om coronabesmettingen te voorkomen. Dat heeft een groep internationale wetenschappers naar buiten gebracht in een donderdag gepubliceerd onderzoek in het Britse geneeskundeblad The BMJ.

Onder anderen wetenschappers van de Monesha University in Australië en de University of Edinburgh werkten eraan mee. De onderzoekers keken naar de effectiviteit van zogenoemde niet-farmaceutische maatregelen, maatregelen die door burgers in een maatschappij moeten worden opgevolgd in de strijd tegen het virus. Dat zijn bijvoorbeeld mondkapjes dragen, afstand houden en regelmatig de handen wassen.

Conclusies
Het dragen van een mondkapje kan volgens het onderzoek het aantal besmettingen met 53 procent doen afnemen. Ook regelmatig handen wassen zou bijdragen aan een halvering van het aantal besmettingen en afstand houden zou een kwart minder besmettingen tot gevolg hebben. Sinds de aanscherping van de coronamaatregelen begin november is het in Nederland weer verplicht om in publiek toegankelijke binnenruimten (zoals winkels) een mondkapje te dragen. Ook in het openbaar vervoer zijn mondmaskers vereist, net als bij het bezoeken bijvoorbeeld de kapper en andere contactberoepen.

Volgens enkele peerreviews zou er nog wel het nodige zijn aan te merken op de studie. Zo zou er te veel zijn geleund op andere onderzoeken die niet goed werden uitgevoerd, waarmee de getrokken conclusies te voorbarig zouden zijn.