Coronanieuws

‘Ik vind het coronavaccin een lachertje’

Foto: Shutterstock

Het vaccineren tegen het coronavirus is inmiddels begonnen, vanaf vrijdag 15 januari is ook de Mheenhal in Apeldoorn ingericht als priklocatie. Als eersten zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning aan de beurt, gevolgd door verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. De grote vraag is: laat jij je vaccineren en waarom wel of niet?

Het antwoord op de vraag of hij zich laat vaccineren is voor Willem Wichers (77) heel simpel: nee. “Zeker niet. Het vaccin is in een te korte tijd ontwikkeld en het is niet onderzocht op langere termijn. Ik vertrouw het niet. Je hoort zulke rare dingen. Sinds een jaar gaat het alleen maar om het coronavirus. Mensen die stierven aan andere ziektes werden ook meegerekend in de sterftecijfers. Er bestaat ook nog zoiets als de gewone griep. Daar gaan ook duizenden mensen per jaar aan dood en vooral zwakkeren en ouderen, maar dat heeft vaak ook onderliggende oorzaken.” Willem vindt het vaccin geen wetenschap, maar business. “Er gaan mensen hier heel rijk door worden. Ik vind het vaccin een lachertje.”

Economisch belang

De belangrijkste reden om zich wél te laten vaccineren, is voor ondernemer Frank Boekema (39) economisch belang. “De wereld moet zo snel mogelijk weer gaan draaien, zodat er geld verdiend kan worden. Zakelijk lijd ook ik eronder. Wij ondersteunen branches die nu gesloten zijn. Hierdoor kunnen we zelf ook niet verder. Het is dus vooral zakelijk belang, geen eigenbelang. Ik zal maar zo zeggen: in de Tweede Wereldoorlog hadden ze het lastiger. Wij moeten alleen een stapje terug doen, dus voorlopig geen feestjes en vakanties.”

Mogelijke bijwerkingen

Martijn de Haan (20) probeert zich door de controversiële berichtgeving afzijdig te houden van al het coronanieuws. Hij twijfelt dan ook om zich te laten vaccineren. “Ik heb wel vage verhalen gehoord over mensen die dood neervallen tijdens de inenting en dat er een microchip in zou zitten. Nou, daar ben ik niet zo bang voor.” Wat zou hij doen als de uitnodiging nu op de mat zou vallen? “Dan zou ik het niet zomaar doen. In het beginstadium is er niet veel over bekend. Ik weet niet wat de uitwerking is en ik zit niet te wachten op nog meer kwaaltjes.”

Frank is niet bang voor de bijwerkingen. “Als ik te veel gedronken heb, heb ik de volgende dag ook een kater. Het kan dat er bijwerkingen zijn, maar ik vertrouw op de kennis van mijn medemens. Ik ben onder andere in Venezuela geweest en dan krijg je ook weet ik niet hoeveel prikken. Ik heb mij geen seconde afgevraagd wat erin zit. Maar ook als je naar het ziekenhuis gaat, weet je niet wat je precies allemaal toegediend krijgt. Ik hou mij er ook niet bezig. Die mensen hebben daar hard voor geleerd en hebben de kennis. Daarnaast zijn die mensen er ook om de eventuele bijwerkingen op te lossen.”

Wel voor werk

Hoewel Martijn twijfelt en eerder tegen is dan voor, bekijkt hij het ook van de andere kant. “Als aangetoond wordt dat het werkt, dan houdt het mij niet tegen. Ook als mijn werkgever wil dat ik mij laat vaccineren, dan doe ik dat. Dat is dan wel puur voor anderen, van mij hoeft het niet per se. Want je hebt altijd kans om ziek te worden, ook door de ziektes waar je als kind voor bent ingeënt. Ik heb de afgelopen tijd best veel opgelet met afstand houden en niet met te veel mensen in een ruimte zijn, maar ik word nog steeds omver gelopen in de supermarkt. Ik volg het nieuws niet en heb geen tv. Ik merk dan verder ook niet dat het coronavirus nog bestaat.”

Niet te overtuigen

Willem valt in ieder geval niet te overtuigen. “Ze kunnen mij van alles gaan verbieden, maar vliegen doe ik toch niet (ik heb in mijn leven genoeg van de wereld gezien), ik ga niet naar concerten (op YouTube is genoeg te vinden) en als ik niet meer naar de supermarkt mag, dan haal ik het vers bij de boer. Ik ben niet voor één gat te vangen. Ik vind het overigens goed dat we een vrije keuze hebben. Mijn broers zijn als de dood dat ze met corona besmet raken. Zij zullen dan ook zeker het vaccin halen en dat respecteer ik. Wat mijn jongens doen is aan hen. Ze zijn volwassen mannen. Mijn vrouw gaat het door al die bijwerkingen niet doen. Zij is daar heel vatbaar voor. Bij ieder medicijn neemt ze altijd de hele bijsluiter door. Mijn dochter doet het ook niet. Ze eet heel gezond en sport veel, dus zij zal niet snel besmet raken.”

Hoewel Frank ook denkt dat hij niet snel het coronavirus zal krijgen, is dat voor hem geen reden om het niet te doen. “Vanaf dag één houd ik mij aan de regels en heb ik maatregelen getroffen voor mijn bedrijf. Mijn personeel werkt grotendeels thuis en zodra het weer mag, gaan we ook niet allemaal tegelijk weer op kantoor zitten. Ik zal mij ook zeker niet anders gedragen als ik het vaccin heb gekregen.” De ondernemer sluit af: “Ik houd mij strikt aan de voorschriften van de experts.”