Coronanieuws

Gratis coronatest voor grensverkeer Duitsland

Nederlandse burgers die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten, kunnen vanaf nu gratis een coronatest laten afnemen waarbij ze na een negatief resultaat een covid-verklaring ontvangen. In samenwerking met de Rijksoverheid kunnen inwoners zich via de website grenstesten.nl melden voor de gratis coronatest.

De testen worden uiteindelijk in meer dan twintig gemeenten in de vijf oostelijke provincies aangeboden. Hiermee wil de Nederlandse overheid inwoners in de grensstreek tegemoet komen, omdat velen van hen nu met onverwachte extra uitgaven worden geconfronteerd door de verplichte negatieve coronaverklaring van de Duitse overheid.

Gratis coronatesten voor drie doelgroepen
Sinds enkele weken moeten Nederlanders, die een noodzakelijk bezoek aan Duitsland brengen, een negatieve coronatest kunnen overleggen. Deze verplichting raakt een aantal doelgroepen in de grensstreek hard. Mensen die in Nederland wonen, maar in Duitsland werken moeten zich op eigen kosten meerdere keren per week laten testen om naar hun werk te kunnen. Ook Nederlandse inwoners die (mantel)zorg verlenen of zorg ontvangen in Duitsland krijgen met onverwachte extra uitgaven te maken. Ten slotte worden ook mensen die in Nederland wonen, maar fysiek onderwijs volgen in Duitsland, benadeeld. Het kabinet heeft daarom besloten om voor deze drie doelgroepen gratis coronatesten aan te bieden.

Gratis testlocaties in Nederlandse grensgemeenten
In veel gemeenten langs de grens met Duitsland komt er de komende dagen toegang tot testlocaties waar gratis testen worden aangeboden voor noodzakelijk grensverkeer van Nederland naar Duitsland. Om deze testlocaties snel van de grond te krijgen, werkt de overheid samen met gemeenten en eventuele bestaande testlocaties. Het kabinet trekt voor de grenstesten 12 miljoen euro uit. Voor dit bedrag kunnen tot 30 juni 2021 zo’n 400.000 coronatesten worden afgenomen.

Zodra de verplichte test van de Duitse overheid vervalt, vervalt ook de gratis grenstest. Om te zorgen dat de gratis grenstesten de komende periode ook echt worden ingezet voor noodzakelijk grensverkeer, moeten inwoners op de website grenstesten.nl een aantal korte vragen beantwoorden.