Stedendriehoek

‘Gelukkig hoef ik nu nog geen beslissing te nemen’

Foto: Shutterstock

Het vaccineren tegen het coronavirus is begonnen. Als eersten zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning aan de beurt, gevolgd door verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. De grote vraag is: laat jij je vaccineren en waarom wel of niet? Wij vroegen het aan diverse mensen.

Op de vraag of Max Hendriks (25) zich laat vaccineren zegt hij volmondig ‘ja’. Zijn grootste motivatie is dat hij weer kan optreden met zijn Apeldoornse band. “Tuurlijk geeft het geen garantie, maar verschillende organisaties roepen wel dat als je gevaccineerd bent, je weer mag spelen. Ik kan dan ook weer naar het buitenland met mijn band. Ik denk dat het een nieuw proces is, net als bij malaria. Dat je dat vaccin uiteindelijk moet krijgen als je de grens over wilt.”

Het vaccin geeft onze vrijheid weer terug, vindt Max. Sandra Bonestroo (48) vindt dit een hele enge uitspraak: “Dat gaat tegen mijn intuïtie en zelfbeschikkingsrecht in. Corona is niet het enige virus dat bestaat. Mijn idee is dat er in de loop van de jaren meer virussen komen. Gaan we dan overal een vaccin voor maken en gaan we dan weer in lockdown?”

De 48-jarige vraagt zich überhaupt af of er wel een vaccin had moeten komen. “Het coronavirus heeft zo’n 99 procent overlevingskans. De sterftecijfers liggen ver onder dat van ebola en andere dodelijke virussen. Een vriend van mij met zware obesitas heeft ernstige corona gehad en het gelukkig overleefd. Het is bekend dat deze mensen een grotere kans hebben op besmetting, maar ook op andere ziektes. Waarom ligt de focus niet op een gezondere leefstijl? Ik heb alle begrip voor mensen die met het virus te maken hebben (gehad), maar er zijn meerdere, nog ernstigere, ziektes. Met de focus op corona is het dodenaantal aan andere ziektes en zelfdoding in deze periode verschrikkelijk. Laten we vooral weer gaan leven.”

Nu geen beslissing

Dikky Jongman (60) twijfelt om zich te laten vaccineren. “Dit is de eerste keer dat het zo rechtstreeks aan mij gevraagd wordt”, vertelt de Apeldoornse. “Ik heb het heel lang voor mij uitgeschoven. Het overvalt ons allemaal. Gelukkig hoef ik nu nog geen beslissing te nemen.”

Waarom Dikky het eventueel niet zou doen? “Ze zijn net begonnen met vaccineren. Als blijkt dat het geen zin of veel bijwerkingen heeft, dan doe ik het niet. Maar dat weten we niet.” De twijfel beschrijft de 60-jarige als een angst voor het onbekende. “De communicatie vind ik nogal rommelig verlopen. Ik ben een geboren en getogen Nederlander en ben redelijk opgeleid. Als ik het al niet snap, hoe moet dat dan zijn voor bijvoorbeeld mensen die de taal niet goed spreken? Gelukkig legt Diederik Gommers het goed uit en er komt ongetwijfeld meer informatie op langere termijn.”

‘PCR-test verkeerd ingezet’

Er worden verschillende testen gebruikt om te kunnen zien of iemand corona heeft. De overheid gebruikt PCR-testen en twee soorten sneltesten: de LAMP-test en antigeen sneltest. De naam zegt het al: met een sneltest heeft men sneller de uitslag. Toch zijn sommige sneltesten minder gevoelig dan de reguliere PCR-testen, die nauwkeurig is, maar langer duurt tot de uitslag er is.

Sandra heeft zich verdiept in de PCR-test en ontdekte zij dat onder andere de gevoeligheid van de test zeer hoog is. “Je hebt 95 procent kans op een positieve uitslag, doordat er ook positief getest wordt op het rhinovirus, influenza A en B en dode, niet meer besmettelijke, coronacellen. Op basis daarvan is er landelijk beleid geschreven!” zegt ze vol verbazing. “De test wordt verkeerd ingezet. Positieve testuitslagen worden aangeduid als ‘coronabesmettingen’. Er wordt angst gecreëerd. Laten we vooral even terug gaan naar de tekentafel. Laten we eerst een zorgvuldig onderzocht, gestandaardiseerd testbeleid hanteren dat betrouwbaar is en niet zorgt voor onnodige druk in de zorg, omdat zorgpersoneel onterecht thuis in quarantaine moet zitten, voordat we iedereen gaan vaccineren.”

Te snel ontwikkeld?

Sandra is wantrouwig tegenover een vaccin dat binnen een jaar klaar is. “Vaccins tegen de rode hond en mazelen hebben decennia geduurd om te ontwikkelen en dit vaccin is in een jaar klaar? Voor een virus dat blijft muteren?” Max bekijkt het van twee kanten. “De polioprik uit de jaren 50 werd ook heel snel ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag gebruiken we die nog. Daarnaast heb je de inenting tegen baarmoederhalskanker, waarbij twintig jaar later bleek dat de vrouwen die destijds waren ingeënt, onvruchtbaar waren. Ik geloof wat de experts zeggen.”

Complottheorieën

In al die complottheorieën en horrorverhalen gelooft Max in ieder geval niet. Hij lacht: “Mensen zitten te veel thuis en krijgen allerlei fantasieën. Ik heb ook gehoord dat het vaccin dodelijk zou zijn, omdat degene die het financiert vindt dat er te veel mensen op de wereld leven.” Ook Dikky is niet wantrouwig. “Ik ben niet angstig aangelegd. De reden om het wel te doen, zou a priori voor mezelf zijn, zodat ik weer meer vrij kan bewegen en daarnaast voor mijn omgeving. Ik wil geen bron van besmetting zijn. Ik werk in de sociale sector en moet er niet aan denken om niet meer te kunnen werken. Daarnaast wil ik mijn sociale leven weer oppakken. Ik ben oma en wil mijn kleinkinderen blijven zien. Gelukkig hebben we in Nederland een keuze.”

Max geeft vooral het advies om logisch na te denken. “Ga vooral niet mee met alle voor- en tegenstanders. Het is niet gezond hoe we met elkaar omgaan. Probeer het van verschillende kanten te bekijken, zonder te oordelen. Mijn moeder is echt tegen het vaccin, maar mijn oma staat er (bij wijze van spreken) voor in de rij. Ieder zo z’n keuze. Ik denk dat het uiteindelijk in ieders belang is. Hoewel ik het voornamelijk vanuit eigenbelang zou doen, doe ik het ook voor de zorg. De ziekenhuizen zitten overvol en noodzakelijke operaties worden uitgesteld. Dat vind ik zorgelijk. Ik wil anderen niet besmetten en denk dat vaccineren ons allemaal helpt.”

Bronnen: Pubmed.gov, Cafe Weltschmerz, Rijksoverheid