Stedendriehoek

Geen verdere versoepelingen coronamaatregelen

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hielden zojuist weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De besmettingscijfers tonen het al dagen en Rutte begint dan ook met minder goed nieuws. “Twee weken geleden hoopten we voor Pasen kleine versoepelingen door te kunnen voeren. Dit zou zijn het beperkt openstellen van terrassen, meer mogelijkheden voor winkels en een gedeeltelijke heropening van hoger onderwijs. Dat is nu niet mogelijk.”

Het r-getal ligt boven 1 en mede daardoor kunnen er geen versoepelingen plaatsvinden. De ziekenhuizen kampen met ruimtegebrek doordat er steeds meer patiënten in ziekenhuizen worden opgenomen. De maatregelen worden daarom met drie weken verlengd, tot 20 april. Wel wordt de avondklok aangepast; deze gaat vanaf 31 maart om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De rest van de maatregelen blijven staan zoals zij nu gelden.

 

Tot half mei niet op reis naar het buitenland

Tot 15 mei geldt een negatief reisadvies voor het buitenland. Rutte: “Ook landen om ons heen kampen met een derde golf. Zo werd de lockdown in Duitsland met een paar weken verlengd, hoewel de besmettingscijfers lager zijn dan in Nederland. We zijn dus niet de enige die met de strenge maatregelen kampen.”

Rutte geeft aan dat dit een enorme domper is voor onder andere veel ondernemingen. ” Het kabinet houdt de vinger aan de pols met de steunpakketten. Daar gaan we zeker niet van de een op andere dag mee stoppen. We zien dat veel ondernemers worstelen met hoge coronaschulden en daarom werken Hoekstra, Koolmees en Van ’t Wout aan een plan om deze ondernemers door de crisis te helpen.”

 

“Helft van bevolking blijft niet thuis bij klachten”

“Houden we ons aan de basisregels, dan kunnen we sneller terug naar normaal”, geeft Rutte ook deze persconferentie aan. “De feiten zijn dat niet meer dan ongeveer de helft van de mensen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Minder dan de helft zegt zijn handen te wassen en de 1,5 meter wordt steeds moeilijker. Help de ondernemers, het onderwijs en jezelf door aan deze basisregels mee te doen.”

De Jonge geeft aan de zogenaamde derde golf ons alsnog raakt. “Het is niet met zekerheid te zeggen wanneer de derde golf op het toppunt is. Het geeft onzekerheid en dat terwijl we willen weten wat ons te wachten staat. Vaccineren blijkt in elk geval te helpen. Er zijn minder overlijdens bij mensen die zijn gevaccineerd. Daarom willen we steeds meer en sneller vaccineren. Begin april willen we 3 miljoen prikken hebben gezet en tegen de zomer moet iedereen die wil zijn of haar eerste vaccinatie hebben gehad.”