Coronanieuws

Extra maatregelen tegen coronavirus

Zojuist maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge extra maatregelen bekend die verdere verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Er zijn niet alleen extra regionale, maar ook landelijke maatregelen ingezet. De extra maatregelen zijn nodig om een nieuwe ‘lockdown’ te voorkomen. Daarvoor zal het reproductiegetal omlaag moeten. Op dit moment stijgen de ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen zo hard dat de reguliere zorg moet afschalen. Dit betekent dat operaties en behandelingen weer moeten worden uitgesteld.

“Nederland kleurt rood. We hoopten dat alleen regionale maatregelen voldoende waren, maar we kunnen op dit moment niet anders dan landelijke maatregelen nemen”, zegt Rutte. Minister Hugo de Jonge vult daarbij aan dat het aantal besmettingen nu, pas over een paar weken tot mogelijke ziekenhuisopnames kan leiden. De nieuwe maatregelen zijn het gevolg van sterk stijgende coronabesmettingen. De extra of vervangende maatregelen gaan dinsdag om 18.00 uur in.

Werk
“Werk thuis tenzij het echt niet anders kan”, is de oproep van Rutte. Thuiswerken is en blijft de norm. In de praktijk blijken steeds meer werknemers weer op kantoor te werken. Rutte vraagt dan ook aan werkgevers hun verantwoordelijkheid te nemen. Werkgevers zullen actief worden aangesproken en bij een besmetting mogelijk twee weken de deuren moeten sluiten.

Winkelen
Winkelen is nog steeds geen uitje. “Doe dit zoveel mogelijk alleen. Alleen op die manier kan er afstand worden gehouden en kan iedereen toch veilig de winkel in. De detailhandel moet een verplicht deurbeleid voeren. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komt het advies erbij om in de winkel een mondkapje te dragen. Winkeliers mogen klanten weigeren die dat niet doen. Voor supermarkten komt er twee keer per dag een winkeluur voor kwetsbare groepen.”

Horeca en groepen
De horeca moet om 22.00 uur de deuren sluiten. Na 21.00 uur mogen er geen nieuwe bezoekers meer naar binnen. Het maximum aantal mensen in een ruimte gaat naar 30 personen. Hierop kan een uitzondering komen als de veiligheidsregio heeft vastgesteld dat een locatie zich aan de richtlijnen houdt. Per tafel mogen 4 mensen bij elkaar zitten. Buiten mogen groepen tot maximaal 40 personen zijn. Voor doorstroomplekken, zoals pretparken, geldt het maximum van 40 personen niet.

Sport
Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportwedstrijden. Dit geldt zowel voor de professionele tak als de amateursport. Deze regel geldt in elk geval voor drie weken. Ook de kantines gaan dicht.

Bezoek privé
Thuis mogen maximaal 3 personen worden ontvangen. Buiten mogen maximaal 4 personen samenscholen.

Reizen door het land
Naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen alleen nog maar noodzakelijke reizen worden gemaakt.

Rutte benadrukt dat de maatregelen vooral voor ondernemers heftig zijn. “Dit is echt een zure appel om doorheen te bijten, maar het gaat om een optelsom. Dit pakket heeft negatieve economische gevolgen maar een opleving van het virus heeft nog grotere gevolgen. We gaan, om alle gevolgen door te nemen, nog in gesprek met de vakbonden.”