Coronanieuws

Essentiële winkels en dienstverlening; hoe zit het ook alweer?

Als gevolg van de coronamaatregelen is de detailhandel gesloten sinds 19 december. Dit geldt ook voor niet-medische contactberoepen. We horen weer steeds de termen essentiële winkels en dienstverlening voorbij komen. Maar wat valt daar nou eigenlijk onder? 

Winkels open tijdens lockdown
De volgende winkels mogen open zijn van 05.00 tot 20.00 uur: winkels die levensmiddelen verkopen voor mens en dier (zoals supermarkten en dierenwinkels), winkels in zorg- of welzijnshulpmiddelen (zoals een thuiszorgwinkel), groothandels voor levering van producten die nodig zijn om het werk te verrichten, drogisterijen, opticiens en audiciens.
Bouwmarkten mogen alleen voor afhaal geopend zijn. Ook kerstbomen mogen buiten worden verkocht, tot 17.00 uur.
Voor apotheken, tankstations en winkels op luchthavens na de securitycheck gelden geen specifieke sluitingstijden.

Essentiële winkels mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen. Een mondkapje is verplicht, net als het houden van 1,5 meter afstand. Boodschappen doe je alleen.

Winkels gesloten tijdens lockdown
Alle andere winkels zijn gesloten tijdens de lockdown. Het is wel toegestaan om bestellingen af te halen tot 17.00 uur. Er mag hierbij alleen een sober ingerichte afhaallocatie aanwezig zijn; geen uitstallingen, terrasheaters of bijvoorbeeld entertainment.

Dienstverlening geopend tijdens lockdown
Banken, wasserijen, stomerijen, gemeentehuizen, bibliotheken (alleen voor het terugbrengen en lenen van boeken), medische contactberoepen, reparaties (bijvoorbeeld in een fietswinkel; de werkplaats moet afgescheiden zijn van de winkel), locaties voor cursussen en trainingen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van beroep en geaccrediteerd onderwijs en  reisbureaus.
Ook servicepunten voor het versturen of ontvangen van brieven en postpakketten zijn geopend, net als locaties voor dierenverzorging- en gezondheid (zoals dierenartsen of trimsalons), locaties voor verhuur (zoals verhuiswagens of auto’s),
locaties voor het verkrijgen van officiële documenten (zoals pasfoto’s of het overschrijven van auto’s; uitsluitend voor deze functies), locaties voor besloten en georganiseerde dagbesteding en opvang voor kwetsbare groepen (uitsluitend voor deze functie).

Dienstverlening gesloten tijdens lockdown
Alle overige dienstverlening moet de deuren gesloten houden. Daaronder vallen bijvoorbeeld pret- en dierenparken, sportscholen, spellocaties, kinderboerderijen en speeltuinen, locaties voor recreatief vervoer, locaties voor zaalverhuur voor recreatie, vervoermiddelen voor een recreatieve activiteit, sauna’s, zonnestudio’s en wellnesscentra en alle niet-medische contactberoepen (bijvoorbeeld kappers en nagelstudio’s).