Coronanieuws

Een vreemde tijd voor sportclubs

STEDENDRIEHOEK – Het moet schrikken zijn geweest op donderdag 12 maart, toen voormalig minister van medische zorg Bruno Bruins aankondigde dat alle sportclubs in Nederland hun deuren moesten sluiten. Tot minimaal 6 april, inmiddels is dit verlengd tot 28 april. Dit betekent dat sportclubs de komende tijd alle activiteiten hebben moeten afzeggen. Maar hoe gaan deze sportclubs hiermee om?

Verscheidene clubs in de Stedendriehoek proberen interactie te houden met hun leden via social media. Sportvereniging Vlug en Lenig en sportclub Teuge dagen bijvoorbeeld hun (jeugd)leden uit om een trucje of vaardigheid na te doen, zoals een bal in de container mikken of een flesje van een kleine verhoging afschieten. Dit doet Warnsveldse Boys uit Warnsveld ook. “Zo blijft de jeugd thuis nog lekker bezig met de bal.” Voorwaarts Twello pakt het iets anders aan: zij dagen al hun leden uit om hun eigen challenge of trickshot te delen op Instagram of Facebook, om zo anderen uit te nodigen dit ook te gaan proberen. Het zijn initiatieven die uit nood geboren zijn, maar nu wel zorgen voor enig amusement bij de leden.

Financiële gevolgen
Verschillende amateurclubs zien hun inkomsten wegvloeien, terwijl de vaste lasten blijven. Minister Koolmees van Sociale zaken heeft ouders wel de oproep gedaan om de contributie te blijven betalen, om zo ervoor te zorgen dat sportclubs het hoofd boven water kunnen houden. csv Apeldoorn meldt het volgende op haar website: ‘als eerste gaat ons medeleven uit naar alle mensen in de zorg, coronapatiënten en alle nabestaanden. Wij sluiten ons sportpark tot 28 april. Op 21 april volgt er meer informatie over wat wij hierna gaan doen. In ieder geval zijn alle voetbalwedstrijden geschrapt tot het eind van het seizoen. Daardoor zullen de velden van csv Apeldoorn voorlopig leeg blijven. Wij hopen dat onze leden de contributie kunnen blijven betalen. Dit is voor ons ook van groot belang’.

Een gelijkluidend statement publiceerden meerdere sportclubs in de omgeving. Feitelijk is iedereen het er wel over eens dat deze maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus geleidelijk te laten lopen. Veel clubs hebben al aangegeven dat de kans groot is dat ze moeten gaan saneren en dat er nog meer afhankelijkheid komt van vrijwilligers.

Hoe nu verder?
In de meeste sportcompetities in Nederland is het seizoen afgelopen. Er wordt geen kampioen uitgeroepen en ook zijn er geen degradanten. Dit heeft als gevolg dat elke ploeg volgend seizoen in de dezelfde klasse/divisie begint als dit seizoen. Eigenlijk begint het seizoen volgend jaar opnieuw. De amateurverenigingen kunnen zich al gaan storten op de teamindelingen van volgend seizoen. Elke vereniging heeft ondertussen een statement naar buiten gebracht. Die zijn allemaal gelijkluidend. Het gaat in ieder geval om een periode waarin iedereen het samen moet gaan doen. Dit staat ook in het persbericht van Voorwaarts Twello, waarvan de handbaldames in de eredivisie spelen. Dit betekent dat zij ook volgend jaar in de eredivisie spelen, maar dit is natuurlijk niet de manier waarop je dat wil bewerkstelligen. Het zal in ieder geval een sportloze periode blijven op sportvelden en dat is voor iedereen wennen.

 

[banner title=”Coronagroep” caption_position=”bottom” theme=”default_style” banner_height=”specify” height=”100″ banner_width=”specify” width=”468″ group=”coronagroep” count=”-1″ show_caption=”1″ show_cta_button=”1″ open_link_in_new_window=”1″ use_image_tag=”1″]