Coronanieuws

Een derde minder kilometers door corona

Foto: Pixabay

Nederlanders hebben in 2020 gemiddeld 9.129 kilometer gereisd. Dit is een derde minder dan in een ‘normaal’ jaar. Eén op de tien Nederlanders gebruikte daarbij het openbaar vervoer (11%). Dit blijkt uit Smart Mobility, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders.

Ondanks de coronapandemie en de bijbehorende restricties zat Nederland in 2020 niet stil. Gemiddeld werd door Nederlanders een kleine 176 kilometer per week gereisd. Voor het hele jaar lag het gemiddelde op 9.129 kilometer. Daarmee is sprake van een derde minder reiskilometers dan in een ‘normaal’ jaar. Onderzoek van het CBS ‘Onderweg in Nederland’ wijst uit dat dit gemiddelde normaliter 13.650 kilometer bedraagt.

OV wint terrein na corona

In 2020 hebben Nederlanders voor zakelijke reizen meestal de auto gebruikt (61%). Bijna één op de zes gebruikte hiervoor voornamelijk de fiets (15%). Ongeveer één op de tien werknemers en ondernemers verplaatste zich met het openbaar vervoer (11%). Ook na corona blijft de auto het populairste vervoermiddel. Wel zien we dat het openbaar vervoer reizigers terug gaat winnen. Dit aandeel zal naar verwachting stijgen met 3 procentpunt. Voor privé reizen zien we nagenoeg dezelfde cijfers.

€26 miljard aan vervoerkosten

Over geheel 2020 gaven Nederlanders €1.865 uit aan zakelijke en privé reiskosten. Hieronder vallen uitgaven om vervoermiddelen te kunnen gebruiken (brandstof, verzekering, onderhoud), maar ook uitgaven aan abonnementen of vervoersdiensten. De totale geschatte uitgaven van Nederlanders liggen hiermee voor 2020 op ruim €26 miljard (exclusief aanschaf / afschrijving vervoermiddelen).

Over Multiscope

Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen.

De resultaten in dit persbericht komen uit Smart Mobility, een uitgebreid onderzoek naar reisgedrag, aanbieders en toekomst van slimme mobiliteitsoplossingen in Nederland. In het onderzoek zijn 3.017 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd.