Coronanieuws

‘Doe op je gezicht wat je wilt, maar blijf binnen!’

STEDENDRIEHOEK – Premier Mark Rutte sprak vanmiddag opnieuw de pers toe na het crisisoverleg in de ministerraad. Rutte krijgt veel vragen over het gebruik van mondkapjes.

‘Blijf binnen, ook al heb je een mondkap’, is zijn antwoord. ‘Ja, het kan dat hierin wat verandert, maar zeker niet op dit moment. De 1.5 meter samenleving blijft de komende tijd de norm. Dus wat je ook op je gezicht doet, blijf gewoon binnen!’

De daling op de Nederlandse ic’s zet ook vandaag door. Dit maakte Ernst Kuiper van de LNAZ bekend. Minder goed nieuws is de situatie in de verpleeghuizen. Rutte noemt de cijfers zeer ernstig. ‘De sterfte onder ouderen als gevolg van het virus zijn hard gestegen. Ja, hierin zijn fouten gemaakt. In crisis maken we fouten.’ Hij duidt hiermee op de tekorten aan testen en beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel in verpleeghuizen.

Corona en 5G-zendmasten
De afgelopen tijd zijn er diverse complotverhalen ontstaan over een mogelijke relatie tussen 5G en het coronavirus. ‘Het leidde ertoe dat op dit moment 14 masten in brand zijn gestoken. Dit is echt levensgevaarlijk. Hulpdiensten in die gebieden zijn niet meer bereikbaar.’

Evenementen
Diverse organisaties en burgemeesters van grote steden hebben om meer duidelijkheid gevraagd omtrent het festivalseizoen. ‘Verbied alle evenementen tot 1 september’, is de vraag van hen. ‘Zo hebben wij meer duidelijkheid en kunnen we naar de toekomst kijken.’ Rutte komt mogelijk dinsdag 21 april met antwoorden hierover.