Coronanieuws

De huidige coronamaatregelen

De lockdown die in Nederland aan de gang is, is verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Op dit moment wordt er advies gevraagd aan het OMT of een avondklok noodzakelijk is, waarover het OMT op dit moment zegt dat dit vooral de ‘feestende jongeren’ zou beperken.

Alle maatregelen op een rij
Scholen en opvang
Basisscholen en middelbare scholen blijven gesloten en geven online les. Er is noodopvang voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met vitale beroepen. Eindexamenkandidaten mogen wel op locatie les volgen. Daarbij houden zij altijd 1.5 meter afstand. Praktijkonderwijs mag doorgaan, net als tentamens en examens.
Ook het hoger onderwijs gaat dicht en geeft online les. De kinderopvang is dicht, maar mag kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen blijven opvangen.

Winkels en culturele instellingen
Alle niet-essentiële winkels blijven dicht. Supermarkten, weekmarkten, bakkers, slagers, drogisterijen, tankstations en opticiens mogen open blijven.

Doorstroomlocaties blijven gesloten. Dit zijn bijvoorbeeld pretparken, casino’s, bioscopen en theaters.
Bibliotheken blijven open voor het ophalen en inleveren van boeken. Buurthuizen blijven open voor kwetsbare personen. Ook kerken mogen open blijven.

Horeca
Café’s en restaurants blijven gesloten. Eten en drinken afhalen bij horeca is toegestaan.
Hotels mogen open blijven, maar ze mogen geen eten serveren. Ook roomservice op de kamers is niet toegestaan.

Contactberoepen
Mensen met een contactberoep, zoals kappers, visagisten en schoonheidsspecialisten mogen niet werken. Tandartsen en fysiotherapeuten mogen doorwerken.

Binnen en buiten
Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, de hond uit te laten of een frisse neus te halen. Werken gebeurt vanuit huis, tenzij het werk dit niet toelaat.
Ontvang alleen gasten als dat noodzakelijk is en beperk het dan tot maximaal twee gasten per dag.

Mensen moeten thuisblijven bij klachten, ook als ze nog wachten op de uitslag van een coronatest. Bij een positieve uitslag blijft het hele huishouden thuis. Buiten mag je met maximaal twee mensen op straat lopen, op 1,5 meter afstand van elkaar. Voor huishoudens geldt een uitzondering.

Sport
Sauna’s, sportscholen en zwembaden blijven dicht. Buiten sporten mag nog wel, maar met maximaal twee personen en op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer. Buitensportlocaties blijven wel open voor kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Reizen
Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.
Maak tot en met maart geen buitenlandse reizen, met uitzondering voor ernstige familieomstandigheden en werkreizen met groot economisch belang.